Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pravděpodobně končím, připouští Button

Pravděpodobně končím, připouští Button

Mistr z roku 2009 se už nejspíš nevrátí.

Jenson Button si před posledním závodem sezóny udělal v hlavně pořádek a v Abú Zabí poprvé připustil, že v F1 velmi pravděpodobně končí. Stále platí, že s McLarenem má určitý kontrakt pro sezónu 2018 a McLaren by ho za určitých okolností mohl chtít využít, ale mistr světa z roku 2009 už nejspíš nebude připravený nabídku přijmout. Možnost vrátit se chtěl krátce po svém rozhodnutí, že příští rok určitě nechce závodit, jenže se obával, že své rozhodnutí olituje. Od té doby prošlo pár měsíců a jezdci se již nezdá reálné, že by se chtěl do náročného kolotoče vrátit. Button strávil jen v F1 17 let, ale do motorsportu vstoupil jako osmiletý, když mu jeho otec koupil první motokáru.

"Do tohoto víkendu jdu s tím, že to bude můj poslední závod. Takhle se mi to nyní zdá být nejlepší," řekl dnes Button. "Pak už nechci závodit v F1, to je celé. Tento závod beru jako svůj poslední a snad to tak vidí i všichni ostatní. Jednoduše do toho půjdu s tím, že je to naposled. Nebylo by dobré, kdybych to nebral jako poslední závod a nakonec by byl posledním.

Je pravda, že mám kontrakt na rok 2018, ale teď to vypadá tak, že v roce 2018 nebudu závodit. Kontrakt jsem chtěl pro případ, že bych si to během pár měsíců rozmyslel, uvědomil si, že to bylo hloupé rozhodnutí a chtěl bych mít F1 ​​zpět ve svém životě. Ale teď to tak není, takže tohle je můj poslední závod. Tak to teď vidím. Ale kdoví, možná za šest nebo osm měsíců, nebo možná za rok změním názor."

Button tedy končí svou kariéru v F1, jenž byla lemována 50 pódiovými umístěními, 15 vítězstvími a ověnčená titulem mistra světa.

"Od osmiletého chlapce až sem to bylo dlouhé dobrodružství. Vše před F1 jsem dělal proto, abych se dostal do F1. A když se dostanete do F1, máte další sny, chcete něčeho dosáhnout a chcete odejít s pěknými vzpomínkami. Na tomto jsem v F1 pracoval 17 let, mám hromadu vzpomínek, některé mi změnily život a další bude vzpomínka na odchod. Závodil jsem za dva týmy mých dětských snů - Williams a McLaren. Šampionát jsem vyhrál za soukromý tým, to je také velmi výjimečné. Mám tolik vzpomínek, že bych je teď ani nespočítal. Rozhodně z F1 odejdu spokojený s tím, co jsem tu dosáhl a také s vědomím, že teď začínám žít."