Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sezona GP3 2016 jde do finále. Kdo se bude radovat z titulu?

Sezona GP3 2016 jde do finále. Kdo se bude radovat z titulu?

Rozhovor s Charlesem Leclercem a Alexem Albonem před finálovým víkendem GP3

Formulový svět čeká tento týden opravdu napínavý závodní víkend. Kromě formule 1 se totiž bude  v Abu Dhabi rozhodovat o titulu i v GP2 a GP3. Narozdíl od GP2 měla série GP3 letos poměrně jasného favorita  již od začátku sezóny. Byl jím nováček Charles Leclerc, ten teď také vévodí průběžnému pořadí s 202 body, za ním je jeho týmový kolega Alex Albon, ale ten má již jen 173 bodů. Třetí s matematickou šancí na titul je Antonio Fuoco s 157 body. My jsme  Charlesovi Leclercovi a Alexu Albonovi položili několik otázek.

Charles Leclerc

Jak vidíš svoje šance  na výhru v šampionátu?

Charles: Bojovat o výhru v šampionátu bude náročné a zajímavé. Náskok dvaceti deviti bodů je dost vysoký, ale také se dá velmi rychle ztratit pokud se něco výrazně pokazí. Musím se prostě soustředit na svou práci jako to dělám od začátku sezóny, tedy soustředit se na výhru v jednom ze dvou závodů. Vyhrát dva závody je vždy náročné, přestože bychom si to rádi dali za cíl. Uvidíme, v každém případě to bude těžké.

Co by pro tebe znamenalo vyhrát šampionát?

Charles: Inu, všechno. Myslím, že tým si to zaslouží, letos jsme hodně pracovali a v týmu jsou skutečně dobří lidé a odborníci. Podle mě, tým je v současnosti před ostatními týmy GP3, takže si to opravdu zaslouží. Také mi pomohli vyrůst jako jezdci. My všichni si to zasloužíme. Znamenalo by to opravdu hodně.

Který závod této sezóny byl pro tebe nejlepší?

Charles: Zaznamenali jsme tři dobré sobotní vítězství. Řekl bych, že to nejlepší bylo to ve Spa, protože jsme nečekali, že budeme tak vpředu, takže to bylo příjemné překvapení. Ten víkend bych označil za můj nejlepší.

Pokud bys mohl změnit jednu věc ohledně této sezóny, co by to bylo?
Charles:Nic speciálního. Myslím, že jsme udělali víceméně vše správně. Střední část sezóny byla náročnou etapou mé kariéry, protože jsem jezdil první volný trénink Formule 1 a také GP3 a v této části sezony jsem s tím více bojoval, ale nezměnil bych nic, protože jezdit ve Formule 1 je výborná zkušenost. Je to dobré pro mou budoucnost, takže, mělo to svá pozitiva a negativa, ale nechal bych to tak, nechtěl bych změnit nic.

Jak vnímáš, že tvůj největší rival v boji o titul je tvůj týmový kolega?
Charles: Není to nic zvláštního. S Alexem (Albon - pozn. Překladatele) jsme dobří přátelé mimo trať, takže to věci trochu stěžuje, ale samozřejmě když si nasadíme přilbu, už nejsme přátelé. Je to tak, jak to je. Samozřejmě, mít týmového kolegu jako soupeře v boji o titul je vždy situace, se kterou je těžší se vyrovnat, protože máte stejné auto. Silnější zvítězí. Je tam trochu víc tlaku, ale nedělá mi to problémy.

 

Alex Albon

Jak hodnotíš své šance na výhru v šampionátu?
Alex:V současnosti je dost nízká, abych byl upřímný. Devětadvacet bodů je hodně. Jednoduše, máme dva závody. Pouze pokud získám alespoň 30 bodů za víkend a Charles (Leclerc - pozn. Překladatele) nebude mít povedený víkend, jako jsem to měl já předtím. Možná problém v kvalifikaci nebo pokud by v prvním závodě skončil mimo nejlepší osmičku, tak by zde byla jistá šance. Inu, uvidíme. Co musím udělat já, je soustředit se na sebe, dosáhnout nejlepší možný výsledek a stane se, co se stane.

Co by pro tebe znamenalo vyhrát šampionát?
Alex: Všichni víme, že předtím jsem byl blíže k výhře a uměl jsem si představit vyhrát šampionát, takže určitě budu tuto sezónu vnímat jako skvělou zkušenost a velkou příležitost. Samozřejmě, teď o tom už příliš nepřemýšlím, protože mám velkou bodovou ztrátu, ale ano, bylo by to hezké.

Který závod této sezóny byl pro tebe nejlepší?
Alex:Z pohledu výkonu by to byl minulý závod v Malajsii. Pokud bych to bral z pohledu napínavosti, byl by to Silverstone. Bylo to první vítězství, po kterém jsem si uvědomil, že bych mohl vyhrát šampionát GP3. Navíc, byly tam všichni pro mě důležití lidé, takže to byl skvělý pocit.

Pokud bys mohl změnit jednu věc ohledně této sezóny, co by to bylo?
Alex:Spa. Jednoduše, udělal jsem chybu v kvalifikaci. Mohli jsme být v první řadě. Charles vedl závod a nemyslím si, že bych mohl dosáhnout pole position, ale byli jsme tak blízko k němu a já jsem udělal chybu, vyjel jsem mimo trať a kvalifikoval jsem se na sedmnáctém místě, na startu byl trochu chaos. Za celý víkend jsem získal jen dva body a ztratil jsem vedoucí pozici v šampionátu. Čili, pokud bych mohl něco změnit, neudělal bych tu chybu v kvalifikaci.

Jak vnímáš, že tvůj největší rival v boji o titul je tvůj týmový kolega?

Alex:Je to dobré. Zdá se mi to fajn. V osobě Charlese (Leclerc - pozn. Překl.) mám na prvním místě juniorského jezdce Ferrari a Fuoco, který je také jezdcem Ferrari, je třetí. Pak je tu Nick (de Vries - pozn. Překl.), Který je jezdec McLarenu a Nirea (Fukuzumi - pozn. Překl.) Je od Hondy a Jack Aitken je jezdec Renaultu, což je pro mě dobré. Myslím, že z pohledu reputace to vyzdvihuje mé jméno, protože na začátku roku jsem asi nebyl považován za někoho, kdo by mohl bojovat o titul, takže je to skvělé pro někoho, kdo byl téměř neznámý

foto: gp3series.com
text: Šárka Chomiaková
překlad: Jarmila Klementová