Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari musí ucpat díru v aerodynamice

Ferrari musí ucpat díru v aerodynamice

Boss Ferrari ukázal prstem na hlavní problém Scuderie.

Šéfové týmů a jezdci se o kvalitách svých vozů většinou vyjadřují obezřetně a dávají si záležet, aby neukázali prstem na nikoho z týmu. Generální ředitel Ferrari, Sergio Marchionne, byl ale otevřenější a za viníky letošního neúspěšného tažení označil lidi z vývoje šasi a aerodynamiky.

"Uplynulá sezóna nám dala jednu důležitou věc. Jasně ukázala, ve kterých dvou oblastech máme největší nedostatky. Jednou oblastí je práce přímo na okruhu, ale větším problémem byla rychlost, jakou své vozy měnily jiné týmy. Red Bull na začátku sezóny neměl, alespoň na papíře, žádné předpoklady porazit Ferrari. Na konci sezóny už byl velkým soupeřem a ne kvůli pohonné jednotce. Mohla za to práce odvedená na aerodynamice a šasi. Poukázalo to na jednu z největších děr v strategickém vývoji Ferrari posledních let.

Vynasnažíme se to dát do pořádku. To neznamená, že na vývoji pohonné jednotky nezáleží, práce pokračují na obou frontách. Sezónu 2016 jsme ale končili s vědomím, že ve vývoji aerodynamiky je mezi námi a konkurenty díra, kterou potřebujeme odstranit.

O cíli Scuderie Ferrari nelze pochybovat, v roce 2017 je jejím úkolem získat mistrovský titul i pohár konstruktérů. Vzhledem ke změnám pravidel se ale prý nedá nic slíbit.

"Není možné dělat prognózy na příští rok, mohu vám pouze garantovat, že využijeme každou příležitost a připravíme se na vývoj během sezóny, který bude mimořádně důležitý nezávisle na tom, jak to bude v březnu vypadat v Austrálii."

K urychlení vývoje má přispět i letní změna na postu technického ředitele a organizační struktury technické části týmu.

"Srpnové změny reprezentují nový začátek. Nyní potřebujeme dát lidem (v továrně) čas. Vše funguje výborně. Uvidíme, jaký bude výsledek, ale věřím, že jsme našli správné řešení. Mattiovi Binottovi maximálně důvěřuji. Během let ve Ferrari již hodně dosáhl a nyní řídí naše techniky."