Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappenovo povýšení byla rána, přiznává Sainz

Verstappenovo povýšení byla rána, přiznává Sainz

Kvjat bojoval o přežití.

V podstatě se skoro nic neděje, smíříme se s tím a půjdeme dál, byla slova často opakovaná Daniilem Kvjatem i Carlosem Sainzem po "povýšení" Maxe Verstappena na jezdce Red Bullu. V centru pozornosti byl Kvjat "degradovaný" na jezdce Toro Rosso, ale Sainz po sezoně přiznává, že rozhodnutí jeho zaměstnavatele nesl těžce a musel svádět vnitřní boj i boj o místo v F1.

"Snažil jsem se ukazovat svou odolnost, ale bylo to náročné období, samozřejmě, protože nikdo nebude rád, když ho někdo prohlédne," řekl Sainz Autosportu. "Lidé mluvili o tom, jak náročné to musí být pro Kvjata a mysleli si, že pro mě je to snadné. Nemysleli na to, že i pro mě to bylo těžké, musel jsem zareagovat a vybojovat si pozornost Red Bullu.

Ale řekl jsem si: "Dokážu jim, že se mýlí." Hned potom přišly moje tři nejlepší závody v F1, v Baku mi byl předložen kontrakt a hned jsem ho i podepsal. Byly to rozhodující momenty. Jsem rád, že jsem okamžitě zareagoval. Kdybych vedle Kvjata neodváděl dobrou práci, byl bych v nepříjemné situaci, takže jsem se ocitl pod tlakem, ale podal jsem svůj nejlepší výkon."

Sainz vypadal vedle nového týmového kolegy tak dobře, že se o něj zajímal Renault, ale Red Bull ho nepustil. Nyní se o něm spekuluje jako o možné náhradě za Nica Rosberga, protože kdyby ho Red Bull a Toro Rosso nepustily do Mercedesu, nejspíš by si koledovaly o sezónu s frustrovaným jezdcem. Ve zcela odlišné situaci je Daniil Kvjat, který "bojoval o přežití" a je velmi rád, že může zůstat v Toro Rosso. Po jeho vyhazovu z Red Bullu by si na jeho setrvání v F1 vsadil málokdo.

"Tuto sezonu si budu dobře pamatovat, i když bych na ni raději zapomněl," přiznal Kvjat. "Byl to rok boje o přežití. Byl to velmi nepříjemný pocit a sezóna se strašně vlekla. Přitom tento sport miluji, tak si snad dokážete představit, jak mi bylo, když se mi sezóna zdála nekonečně dlouhá. Alespoň jsem se naučil něco o sobě a uvědomil si, kolik mám kolem sebe skvělých lidí. Velmi mi pomohli noví inženýři, úžasně mě podpořili."

Přestože Kvjat měl na začátku sezóny výhodu lepšího vozu, po jejím skončení měl na kontě jen o málo více než polovinu bodů Carlose Sainze. Dlouho si zvykal na horší vůz.

"Moje výkony padly jako kámen. Ocitl jsem se v nové situaci a ničemu jsem nerozuměl. Nebylo jednoduché přizpůsobit se a opět si zvyknout, že musím bojovat s některými věcmi. Byl to pro mě šok."