Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pérez se naučil netlačit na pilu

Pérez se naučil netlačit na pilu

Když má vůz na desáté místo, nebude sedmý.

Sergio Pérez letos poprvé od vstupu do F1 nasbíral více než 100 bodů a poprvé jich přivezl týmu Force India více než Nico Hülkenberg, čemuž dopomohly dvě třetí, tedy pódiová místa. Klíčem k úspěchu prý byly nasbírané zkušenosti a konzistence.

"Nesnažím se za každou cenu překvapit. Většinu kariéry jsem strávil v týmech středu pole a neustále jsem se snažil zaujmout," přiznává 26letý jezdec. "Párkrát mi to vyšlo, ale když jsem měl vůz na desáté místo, snažil jsem se dojet sedmý a dělal chyby. Naučil jsem se, jak dostat z vozu jeho maximum. Naučil jsem se jezdit méně agresivně a s čistou hlavou. Stále jsem mladý, ale za ta léta v F1 jsem se hodně naučil."

Mexický jezdec tento úspěch dosáhl v sezóně, během níž se celé měsíce vlekla jednání o jeho budoucnosti v tomto týmu, nebo přestupu do Renaultu, kam nakonec šel Nico Hülkenberg.

"Vůbec to neovlivnilo mé výkony. Možná mi pomohlo, že jsem už v takové situaci byl. Jsem jedním z pár jezdců, kteří už jezdili za špičkový tým, kteří již byli v takové pozici. Pro jezdce není jednoduché vyjednávat smlouvu během sezóny, ale vše ostatní bylo dobré."
 
Z určitého úhlu pohledu to bude mít Pérez s týmovým kolegou příští rok těžší. Když prohrál interní souboj s uznávaným a zkušeným Nicem Hülkenbergem, nikoho to moc nepřekvapilo. Příští rok bude pod tlakem 20letého Estebana Ocona, který má zatím na kontě pouze 9 velkých cen.

"Je dobré mít nového týmového kolegu, od nového jezdce se můžete naučit nové věci. Rád využiji příležitost naučit se něco od Estebana. Vždycky se snažím učit od nových lidí. (Nejen od jezdců, ale) také od nových inženýrů, se kterými pracuji."