Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ferrari se bude ohlížet po jiných jezdcích

Ferrari se bude ohlížet po jiných jezdcích

Vettel i Räikkönen mají jistou pouze sezónu 2017.

Na předvánočním setkání Ferrari s médii nesměl chybět generální ředitel Sergio Marchionne. Zástupce médií zajímalo, v jaké pozici jsou před sezónou 2017 jezdci. Oběma na konci příštího roku vyprší kontrakty. Zatímco Kimi Räikkönen si už za poslední roky na takovou situaci zvykl, Sebastianu Vettelovi končí tříletý kontrakt. Do týmu přišel z Red Bullu, aby si splnil svůj dětský sen, vyhrával v červeném voze tak, jako před ním Michael Schumacher. Vítězných trofejí ale bylo zatím málo a i z Marchionneho vyjádření se dá vyčíst, že o nové smlouvě s ním se bude hovořit až během příští sezóny.

"Räikkönen (letos) podával své nejlepší výkony, ale nevím, jestli bude chtít zůstat i po roce 2017," cituje Gazzetta dello Sport Marchionneho. "Co se týká prodloužení s Vettelem, je ještě příliš brzy mluvit o tom, nejprve musí být spokojený s vozem sezóny 2017. Musíme mu dát dobrý vůz a on musí dobře jezdit."

V podobném duchu Marchionneho cituje web Repubblica.

"Co se týče našich závodních jezdců, pracuje se na tom. Mohu potvrdit, že se ohlížíme po možnostech do budoucna, pečlivě analyzujeme situaci u konkurentů. To neznamená, že nedůvěřujeme vlastním jezdcům, ale je správné říct, že vyhodnocujeme jejich práci. S Räikkönenovou sezónou jsem spokojený a bude závodit v roce 2017, ale co potom? Bude chtít skončit nebo pokračovat?

O Vettelovi nemá smysl mluvit, musíme zjistit, zda mu u nás bude dobře v roce 2017. Musíme mu dát vítězný stroj. Bez toho jsou diskuse o budoucnosti zbytečné. Chce s námi vyhrávat, to vím. Můžeme mu garantovat, že bude moci? A on musí být za volantem klidnější, méně nervózní. Na dráze musí myslet na vítězství, na poražení soupeřů v jiných vozech, nikoli na osobní spory," řekl ředitel Ferrari evidentně narážející na Vettelův emocionálních výbuch v závěru letošní VC Mexika.

V technickém týmu by se nic měnit nemělo, a to ani v případě, že si novou práci bude hledat Paddy Lowe.

"Paddy Lowe je brilantní inženýr a v F1 je velmi oblíbený, ale my jsme už řekli, že máme všechny posty adekvátně pokryté. Náš technický tým v Maranellu Paddyho Lowa nepotřebuje."

 

Velká změna nastala v létě, Jamese Allisona nahradil na postu technického ředitele Mattia Binotto, dlouholetý věrný zaměstnanec Ferrari a má být více koordinátorem a méně silným vůdcem, než se snažil být Allison.

"Náš vůz se během sezóny nezlepšoval, zatímco našim rivalům se dařilo. Jen se podívejte, co dokázal mezi prvním závodem a druhou polovinou sezóny Red Bull. Naše metody se v srpnu změnily a přijaté rozhodnutí nás uklidnilo a dalo nám jistotu, že naše peníze a další zdroje budou použity na správných místech. Jsem si jistý, že směřujeme ke splnění našich nejdůležitějších cílů. Pokud příští rok nebudeme dobří, bude to moje selhání, nebudu hledat obětní beránky."