Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Manor je opět v obrovských finančních potížích

Manor je opět v obrovských finančních potížích

Na tým již dohlíží správce.

Jako blesk z čistého nebe se objevila zpráva, že Manor je ve velkých finančních problémech a dokonce na něj už dohlíží správce. Pokud se rychle nenajde nový investor, půjde majetek týmu do dražby, aby byla splacena co největší část dluhů. To by samozřejmě znamenalo, že tým zanikne a na startu Velké ceny Austrálie bude stát pouze 20 vozů.

Tým již téměř zanikl na začátku roku 2015, tehdy ještě pod jménem Marussia, ale tehdy se ho ujal úspěšný podnikatel Stephen Fitzpatrick, investoval do úpravy rok starého vozu tak, aby vyhovoval novým pravidlům a díky tomu tým dostal i peníze, které mu patřily za desáté místo v poháru konstruktérů předchozího roku. Letos se zdálo, že Manor je na dobré cestě stát se konkurenceschopným týmem. Závodil s novými pohonnými jednotkami Mercedesu, převodovku a zavěšení kol si objednal od Williamsu a kvalitní byla i jeho jezdecká sestava. Za volantem jednoho z vozů seděl Pascal Wehrlein, ve druhém se vystřídali Rio Haryanto a Esteban Ocon.

Wehrlein v květnu ve Španělsku získal bod a Manor se díky tomu dostal na desáté místo Poháru konstruktérů, se kterým je spojena velká finanční odměna. Za těchto podmínek začal Fitzpatrick hledat další investory, přičemž drby tvrdily, že velký zájem má podnikatel Tavo Hellmund, který už pomohl vrátit F1 do USA i Mexika a na začátku roku mluvil o zájmu investovat do týmu F1. Také se mluvilo o zájmu Rona Dennise a čínských investorů, kterým se nepodařilo koupit McLaren. Fitzpatrick řekl jen, že vyjednával se zájemci z Asie.

Zdá se, že všechno se pokazilo v Brazílii, kde Felipe Nasr z konkurenčního Sauberu ve špatném počasí vybojoval dva body, dostal svůj tým na desáté místo a Manor odsunul na jedenácté, čímž ho obral o miliony amerických dolarů z odměn rozdělovaných společností Formula One Management. Fitzpatrick i celý nejvyšší management týmu tehdy zachovali pokerovou tvář a tvrdili, že situace týmu se tím téměř nezměnila, že se s tím počítalo, že se tým uskromní a že příchod investorů to vůbec neohrozí. Nyní je jasné, že to nebyla pravda.

O mateřskou společnost týmu, Just Racing Services Ltd, se nyní stará společnost FRP Advisory, která byla v roli jeho správce i na přelomu let 2014 a 2015.

"Od roku 2015 dosáhl tým pod novým majitelem velký pokrok, který nejlépe ukazuje bod získaný v předchozí sezóně, ale nic se nezměnilo na tom, že tým F1 potřebuje průběžně dostávat velké investice," řekl Geoff Rowley, správce z FRP. "Management během uplynulých měsíců usilovně pracoval na získání nových investic a zajištění dlouhodobé budoucnosti týmu, ale bohužel se mu to včas nepodařilo. Proto neměli jinou možnost, než poslat JRSL do správy. Správci momentálně vyhodnocují možnosti."

Stephen Fitzpatrick díru v rozpočtu vysvětlil tím, že Manor od začátku roku 2015 směřoval k získání 10. místa v poháru konstruktérů, jako jediné možnosti na jeho záchranu.

"Dnešní rozhodnutí poslat tým do správy je hořkým koncem dvouletého dobrodružství. Většinu roku jsme komunikovali s několika skupinami investorů a v prosinci jsme nakonec dohodli prodej asijskému investičnímu konsorciu. Týmu by to dalo silnou platformu pro budoucí růst a vývoj, ale čas bohužel vypršel dříve, než mohla být transakce dokončena. Poučení ze sezóny 2015 nechceme nastoupit do sezóny, když nemáme jistotu, že ji budeme moci dokončit, takže jsme udělali těžké rozhodnutí a mateřskou společnost týmu dali do správy."