Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Brawnův první úkol: Zjednodušit pravidla

Brawnův první úkol: Zjednodušit pravidla

Jednoduchost je podmínkou dobré show.

Ross Brawn je novým výkonným ředitelem Formule 1 a bude se starat o její sportovní stránku, ostatní starosti přebírají jeho kolega Sean Bratches a generální ředitel Chase Carey. Už poměrně přesně ví, kde F1 nejvíce tlačí bota. Potřebuje, aby její nejmocnější akceptovali dlouhodobý plán. Přesné cíle bude třeba dohodnout a jistě to nebude jednoduchý úkol, ale aspoň ten nejdůležitější je předem jistý.

"Specializuji se na sportovní stránku," řekl Brawn v rozhovoru pro BBC 5 Live. "Spolu s ostatními účastníky F1, týmy, FIA a dalšími, chci poskládat vizi toho, kam se chceme dostat během nejbližších let. Myslím si, na základě mých vlastních zkušeností, že F1 má tendenci být reaktivní. Když objeví problém, zareaguje, snaží se najít řešení, ale zřídkakdy má nějakou vizi ohledně toho, kde chce být za tři až pět let. O tomto se nerozhoduje.

Myslím si, že vím, co chtějí fanoušci. Chtějí zábavu, chtějí těsné závodění a chtějí být schopni rozumět tomu, co se děje na trati. Na tom se snad všichni shodneme. Mým úkolem bude najít k tomu cestu, na níž se dokážeme dohodnout s týmy i se všemi ostatními."

Brawn si, tak jako mnozí jiní, uvědomuje, že pravidla a kvůli tomu i závody F1 jsou příliš komplikované. O potřebě zjednodušit pravidla v posledních letech mluvili šéfové Ferrari, Mercedesu i Red Bull, jenže každý si ideální F1 představuje trochu jinak a každý ve Strategické skupině F1 a Komisi F1 myslí na vlastní konkurenceschopnost.

"Podle mě je jednoduchost klíčovým cílem. Poslední roky sleduji závody F1 jako divák a občas dokonce ani já nechápu, co se to tam děje. Přitom je to úžasný sport, báječná kombinace jezdců a jejich osobností, jejich soutěžení a vozů a všechno to kolem. Ale musíme přijít na to, jak zlepšit show. Podle mě (diváci) chtějí závodění a my jim ho nedáváme dost. Roky jsme sledovali skvělý duel mezi dvěma jezdci jednoho týmu, čemuž není na vině Mercedes, odvedl fantastickou práci. Jenže fanoušci chtějí závody a chtějí rozumět průběhu závodů.

Samozřejmě, máme několik typů fanoušků, čímž se to komplikuje. Máme fanoušky na tribunách, televizní fanoušky, fanoušky sledující jiná média. Potřebujeme najít rovnováhu mezi jejich požadavky. Ale rozhodně chceme, aby byl závod co největší show a aby se divák bavil od začátku závodního víkendu až do konce."

Vyjednávání smluv s majiteli okruhů a organizátory závodů nejspíš nebude součástí Brawnovy práce, ale nebál se otevřeně říci, že tradiční evropské závody jsou pro F1 velmi důležité a neměla by o ně přijít. Nakonec, novým okruhům jde o to, být ve stejné soutěži jako Monako, Silverstone, Monza a Hockenheimring nebo Nürburgring.