Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Brawn: Není důvod nemít více závodů

Brawn: Není důvod nemít více závodů

Silverstone ale novou smlouvu nedostane.

Ross Brawn souhlasí s názorem Liberty Media, F1 by mohla mít i podstatně více než 20 závodů za sezónu. Má to ale pár podmínek. První je, že do kalendáře budou přibývat destinace, které F1 něco dají, tedy závod nedostane každý, kdo bude souhlasit s placením poplatků a slíbí, že do dvou let nechá postavit okruh.

"Musíme si dávat pozor, abychom nepřidávali závody jen kvůli přidávání závodů. Budeme chtít, aby byly kvalitní, na vhodných a zajímavých místech," řekl Brawn ESPN.

Další podmínkou je, že rozšíření kalendáře bude předem naplánovaný krok, na který se týmy předem připraví a přijmou více lidí, kteří budou zaplacení z takto vytvořených příjmů.

"Musíme myslet i na frekvenci závodů. Mít závod každý druhý víkend je perfektní, ale týmy by mohly být schopny zvládnout více, než zvládají teď. Není důvod, proč bychom nemohli mít více závodů, nedá se to pouze při současné struktuře týmů, to by lidé nevydrželi. 20 nebo 21 (závodů) je moc pro techniky, inženýry a všechny, kteří cestují na závody. Ale pokud by tým měl dvě partie techniků a inženýrů a všech ostatních, jak to, myslím, dělají v NASCAR, tak to bude možné.

Pokud budeme mít možnost přidat závody a týmům vytvoříme podmínky, aby to zvládly, tak jezdci nebudou problémem, protože už prakticky netestují. Týmy mají i další lidi (v továrnách), ale pro ty to nebude problém a problém lidí cestujících na závody můžeme vyřešit. Takže se jen musíme rozhodnout, zda mít více závodů bude dobré pro sport a show."

Kvůli růstu a popularizaci sportu na klíčových trzích je prý nový majitel ochoten zlepšovat finanční podmínky týmů i okruhů, ale asi ne tak, jak by si některé z nich představovaly. Vedení okruhu Silverstone na konci loňského roku oznámilo, že uvažuje o předčasném ukončení smlouvy s F1, co bude možné po roce 2019, ale rozhodnout se musí již během nejbližších měsíců. Chase Carey není ochoten jednoduše snížit ceny.

"Se Silverstone nebudeme vyjednávat o nové smlouvě, ale budeme s ním spolupracovat jako dobří partneři," cituje Careyho Mail on Sunday. "Velká cena Velké Británie je důležitým závodem. Sice se chceme dostat k městům jako Londýn, New York, Miami a Los Angeles, ale uvědomujeme si, že základy tohoto sportu jsou v Evropě a chceme pokračovat v jeho tradici. Silverstone chceme pomoci s propagací závodu. Když do Londýna přijde NFL, obchody na Regent Street jsou toho plné. Chceme dělat něco podobného s VC Británie a udělat z ní větší podnik se závodem uprostřed celovíkendové show."

Bude to Silverstone stačit? S návštěvností v posledních letech není problém, v neděli jsou pravidelně téměř plné tribuny, ale BRDC se obává, kolik fanoušků přijde, když jednou Lewis Hamilton nebude sedět ve vítězném voze. Jenson Button nejspíš nadobro ukončil kariéru a jediným dalším Britem v F1 je momentálně Jolyon Palmer.