Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso dává otazník nad aerodynamiku, ne nad motor

Alonso dává otazník nad aerodynamiku, ne nad motor

O práci odvedené Hondou nepochybuje.

Fernando Alonso si je už jistý, že nová pohonná jednotka Hondy bude dobrá. Možná ne tak dobrá, jakou bude mít Mercedes, ale rozdíl se opět výrazně zmenší. Otazník tedy visí nad aerodynamikou, která do značné míry určí, v které části pole stráví sezónu 2017.

"Řekněme, že bude těžké vyrovnat se Mercedesu, nejsilnějšímu motoru, to už víme. Nejen pro nás, ale pro všechny. Ale jsem si jistý, že budeme dost blízko, abychom mohli bojovat. Jsem si stoprocentně jistý, že výkon bude na úrovni, kterou chceme dosáhnout. Otazník je spíše na straně aerodynamiky."

Nové vozy budou aerodynamicky úplně jiné než tři vozy předchozí generace a momentálně u všech týmů panuje nejistota.

"Možná budeme mít štěstí a možná smůlu. To závisí na tom, jak si ostatní týmy vyložily pravidla a jaký koncept vybraly pro své vozy. Možná jsme se vybrali doprava a někdo šel doleva a po čtyřech nebo pěti závodech zjistíme, že aerodynamiku vracíme doleva, protože jsme se na té křižovatce nerozhodli správně. Ale snad jsme mezi těmi, kteří jdou správnou cestou."

Alonso vyzdvihl, že ačkoli obnovení partnerství McLarenu s Hondou začalo katastrofálním rokem 2015, vloni byly výkony mnohem lepší a před touto sezónou jsou šance proniknout mezi nejlepších mnohem vyšší než před rokem.

"Minulý rok jsme chtěli jen jedno, co nejdříve zapomenout na rok 2015. Letos je to jiné, očekávání jsou vyšší. Pravidla se změnila a některé věci se změní a Honda se vloni zlepšovala, což mi před další sezónou dodává jistotu. Už se těším na březen a Austrálii. Minulý rok jsme si říkali: "Dobře, letos se snad všechno změní.” Jenže jsme potřebovali tolik změn, že jsme věřili, ale nedávali jsme tomu velkou šanci. Letos potřebujeme napravit mnohem méně věcí, takže náš cíl vypadá reálněji a spolu s tím roste i motivace."