Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Horner: Technika by měla být vedlejší

Horner: Technika by měla být vedlejší

Důležitá je dobrá show.

Po Totu Wolffovi nastínil svou představu budoucnosti F1 pod Liberty Media i šéf týmu Red Bull, Christian Horner. Málokoho překvapí, že se chce vrátit k jednodušším motorům, které by neměly být v centru pozornosti fanoušků.

"Podle mě by si měl držitel komerčních práv určit pravidla, protože on prodává tenhle produkt," řekl Horner v rozhovoru pro ESPN. "Podle mě má být F1 hlavně o zábavě a technologie by měly být na vedlejší koleji. Proto bych navrhl návrat k atmosférickým motorům, řevu motorů V10 se standardizovaným ERS. Mercedes ani Honda by za ně jistě nehlasovaly, ale přitahovalo by to fanoušky? Já bych řekl, že ano."

Pro fanoušky je hluk důležitější než zelené technologie zítřka.

"Technika, kterou používáme nyní, je tak strašně složitá, že lidé si ani nedokáží představit její složitost, přitom nejsme nejlepší v propagování toho, čeho jsou tyto vozy schopné. Podle mě je klíčovým faktorem zvuk. Je to součást DNA F1. Měli jste to slyšet, když tým McLaren-Honda (loni) v Japonsku nastartoval svůj vůz s motorem V10. Udělal pár demonstračních kol a každý mechanik z garáže pustil své nástroje a šel se podívat a poslechnout si to. A o tom by F1 měla být."

Nakonec, ani společnost Red Bull nepřitáhly do F1 nejnovější technologie.

"Formule 1 je největší sportovní platforma po Olympijských hrách a Mistrovství světa ve fotbale, skvělá globální platforma. Pro značku Red Bull je důležité, zda je produkt vzrušující, přístupný a přitažlivý. F1 potřebuje všechno z toho. Pro nás, na rozdíl od automobilek, jsou technologie vedlejší. Chceme, aby F1 byla zábavná a technologie jsou v mnoha ohledech nutným zlem, abychom mohli být konkurenceschopní. Samozřejmě, nemůže to být pouze show a žádné technologie, ale musí se najít správný poměr. Jak jsem řekl, dal bych přednost vozům, které v divácích vzbudí emoce a z jezdců udělají hrdiny."