Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Brawn lituje Rakousko 2002

Brawn lituje Rakousko 2002

Kdyby se dal vrátit čas, nechal by Barrichella vyhrát.

Ross Brawn v F1 hodně dokázal, tým nesoucí jeho jméno v roce 2009 získal pohár konstruktérů a jeho jezdec Jenson Button titul mistra světa, pomohl pozvednout až k titulům Benetton, Ferrari i Mercedes a během let v Maranellu byl i dvorním stratégem Ferrari. Právě tam, kde se v jeho životopise píše o úloze stratéga Ferrari, je jedna černá skvrna, Velká cena Rakouska 2002. Když Rubens Barrichello před sebe pustil Michaela Schumachera těsně před cílovou čárou, fanoušci po celém světě byli velmi zklamáni. Ferrari se muselo omlouvat na všechny strany, FIA novým pravidlem zakázala týmovou režii a mnozí fanoušci dosud nechápou, proč Ferrari tohle udělalo v sezóně, kdy mělo absolutně dominantní vůz, se kterým nakonec vyhrálo 15 ze 17 závodů sezóny. Dokáže jim to Brawn po letech chladnutí emocí vysvětlit?

"Rakousko, s odstupem času, bylo chybou," přiznává Brawn. "Okolnosti byly složitější, než si lidé uvědomují. Ještě před závodem jsme o takové situaci spolu mluvili a řekli jsme si, co uděláme když bude Rubens před Michaelem. Dohodli jsme se, že si vymění pozice. Takto jsme se dohodli před závodem. Pak během závodu Rubens opravdu byl před Michaelem a mi jsme mu řekli: "Dobře, můžeš ho nyní nechat předjet?" "Ne! Nedělejte mi to! Nemůžete mě takhle obrat o mou velkou šanci vyhrát tento závod! To mi nemůžete udělat!"

Ve stejném čase byla aktivní i Michaelova vysílačka. Chtěl vědět, kdy ho Rubens pustí, jak bylo dohodnuto. Jako bychom (mu) vysvětlili, že jsme neudělali, co bylo dohodnuto před závodem? To byl hlavní důvod, proč jsme Rubensovi řekli, že to musí udělat. A on uposlechl, ale udělal z toho velkou show (když Schumachera pustil až pár metrů před cílem), což bylo... nešťastné. A to ještě nebylo všechno. Když Michael viděl reakci publika, potlačil Rubense na nejvyšší stupínek stupňů vítězů, za což nám FIA udělila pokutu milion dolarů."

Kdyby se dal vrátit čas, Brawn by raději Barrichella nechal vyhrát.

"To, co následovalo, bylo mnohem horší, než kdybychom nechali Rubense tak a pak mu v soukromí naplácali. Pokud by se to dalo vrátit, udělali bychom to jinak, protože následky byly větší, než jsme si tehdy dokázali představit. Mělo to být interní záležitostí týmu, místo toho se z toho stala politická otázka."