Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda zariskovala

Honda zariskovala

Hrozí McLarenu další komplikovaná sezóna?

Jusuke Hasegawa, který je již téměř rok šéfem programu Hondy v F1, naplno přiznal, že Honda nechala koncept pohonné jednotky rozvíjen pod Jasuhirem Arajem za sebou a za necelé dva týdny bude v Barceloně do vozu McLarenu nainstalována zcela nová pohonná jednotka. Japonci, přestože už zkušenější než před dvěma lety, opět vstupují do neznámých vod a výsledek je nejistý.

"Koncept se úplně změnil," cituje Hasegawu web Autosport. "Je to velmi riskantní krok, ještě neznáme odpovědi na mnoho otázek. Víme, že tato pohonná jednotka bude výkonnější, ale největší riziko spočívá v tom, že možná letos nevyužijeme celý její potenciál."

V centru pozornosti je spalovací motor, ale mění se uspořádání celé pohonné jednotky, přičemž rekuperační systémy také nemohou zůstat stejné jako loni.

"Letos se potřebujeme koncentrovat na spalovací motor. Pokud zlepšíme motor, budeme mít ve výfuku více energie, tak kvůli rekuperaci budeme potřebovat dostat na stejnou úroveň i turbínu. Ještě nás čeká několik testů, budou pokusy a omyly. Doufám, že jsme se vybrali správnou cestou a soustředili se na správné elementy. Ale rozhodně není jednoduché zkombinovat všechny elementy tak, abychom zúročili zlepšení motoru."

Zcela novou pohonnou jednotku už přiznal i Renault a říká se, že Ferrari pracuje na novém vstřikování paliva a pístech, zatímco na straně Mercedesu je zatím ticho.