Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton: Městské okruhy jsou budoucností F1

Hamilton: Městské okruhy jsou budoucností F1

Několik by mělo přibýt v Americe.

Trojnásobný mistr světa Lewis Hamilton si myslí, že budoucností F1 nejsou moderní závodní okruhy uprostřed ničeho, ale městské okruhy, na jakých se jezdí v Singapuru nebo Ázerbájdžánu. Formule 1 se potřebuje přiblížit fanouškům nejen metaforicky.

"Nejsem zrovna velkým fanouškem většiny nových okruhů, na kterých jsme začali jezdit," napsal Hamilton na Facebook během rozhovoru s UBS. "Některé nejsou v blízkosti žádného velkého města a lidé musí cestovat. Například, když přijedeme do Číny, je tam úžasné město, ohromné množství lidí, ale okruh je daleko. Přitom je to skvělá trať, jen nechápu, proč ji postavili tak daleko.

Podle mě jsou budoucností městské okruhy. Věřím tomu a doufám, že do kalendáře přibudou další městské okruhy. New York by byl fantastický. Spojené Státy jsou velmi významnou částí světa a my tam máme pouze jeden závod."

Formule 1 by se tedy měla stěhovat do velkých měst a zároveň hledat způsoby, jak se více přiblížit životu běžných lidí, kteří snadno porozumí fotbalu, ale ne současné F1.

"Podle mě je největším problémem F1 a celého motorsportu, že jsou dost odtržené od zbytku světa. Pokud se chcete cítit trochu jako Messi, jdete do obchodu, koupíte míč a zakopete si, nebo začnete hrát za nějaký (místní) klub. Ale nemůžete si vyzkoušet nic podobného tomu, co dělám já. To prostě nejde. Na celém světě je nás pouze 22 a neexistuje nic podobného (jako F1). Pro lidi je těžké si alespoň přibližně představit, co vlastně dělám.

Kromě toho je tady ten problém s jedním závodem v jedné zemi, kvůli čemuž musí fanoušci čekat celý rok, aby nás mohli opět vidět. Je to jako koncert, který vyvolá zájem, ten se pak chvíli udrží, ale nutně opadne. Určitě bychom měli mít ještě alespoň jeden závod (v USA). Máme pár závodů na místech, kde nejsou žádní fanoušci. Proboha, k čemu jsou nám takové závody? To fanoušci dělají ze závodu událost. Když se závodí na Silverstone, vždycky je to jeden z nejlepších závodů roku, protože je tam hlava na hlavě. Máte fanoušky, máte velkou událost. Měli bychom závodit na místech, kde jsou fanoušci, kteří by nás chtěli vidět.