Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Drby: McLaren kontaktoval Mercedes

Drby: McLaren kontaktoval Mercedes

Připravuje útěk od Hondy?

V zahraničních médiích se objevila informace, údajně z dobře informovaného zdroje, že McLaren zvažuje možnost ukončení spolupráce s Hondou.

První dva roky obnoveného partnerství McLarenu a Hondy nebyly podle představ anglického týmu ani japonské automobilky. Možná se počítalo s tím, že Honda bude muset dohánět náskok Mercedesu, Ferrari a Renaultu, jelikož své pohonné jednotky začaly vyvíjet dříve a do závodů je nasadily již v roce 2014. Sezóna 2015 ale byla přímo katastrofální a McLaren se na konci roku ocitl na předposledním místě Poháru konstruktérů. V roce 2016 se zdálo, že Honda skutečně dohání soupeře a pomalu se dostává alespoň za jejich záda.

Zrušení žetonového omezení vývoje Japoncům umožnilo vyvinout zcela novou pohonnou jednotku, tentokrát už s týmem zkušenějších lidí, jenže předsezónní testy byly opět katastrofální a pohonná jednotka se zdá být stejně nevýkonná jako nespolehlivá a McLaren nemohl absolvovat ani jedinou simulaci kompletního závodu, jaké jiné týmy v posledních dnech testů zvládaly pravidelně každé odpoledne.
 
Pokud pohár trpělivosti přetekl na straně McLarenu, to by bylo málo. Ale pokud návrat do F1 již lituje i vedení Hondy, mohou se dohodnout na ukončení spolupráce, a to třeba i uprostřed sezóny 2017. McLaren prý nehodlá přetrpět další strašnou sezónu nebo dvě, což by mu znemožnilo zrealizovat jeho plán na nalezení titulárního sponzora pro rok 2018 a opět snížilo jeho podíl na penězích od majitelů sportu. Honda ale údajně do rozpočtu ročně přispívá až 60 miliony britských liber a dodává motory zdarma, takže rozchod by McLaren také finančně zabolel.

Mansour Ojjeh, který loni spolu se společností Mumtalakat ovládl McLaren Technology Group, údajně byl přímo za vedením Daimleru, mateřské společnosti Mercedesu, a informoval se o možnosti návratu do pozice jeho zákazníka. A Daimler údajně není proti. Mercedes už má silné zákazníky Williams a Force Indii a po krachu týmu Manor mu zůstaly nevyužité kapacity.

"Zimní testy byly náročné a zklamaly nás. Spolu s Hondou pracujeme na odstranění nedostatků a zvažujeme možnosti, ale nebudeme komentovat spekulace," řekl médiím mluvčí McLarenu.