Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Jezdce by mohl chránit štít

Jezdce by mohl chránit štít

FIA vymyslela alternativu k Halo.

FIA jezdcům F1 v Malajsii ukázala návrh Shieldu, ochranného systému, který by se mohl na monoposty dostat místo Halo. FIA již brzy bude muset učinit definitivní rozhodnutí, zda bude Halo v roce 2018 skutečně povinnou součástí každého vozu F1. Tato ochrana hlavy jezdce je ale obecně považována za nevzhlednou, možná i proto se ještě na poslední chvíli hledá alternativa. Shield by měl být podobný Aeroscreenu vymyšleného a otestovaného loni Red Bullem, ale začíná mnohem blíže k nosu vozu.

Z prvních reakcí jezdců se ale nezdá, že by FIA trefila do černého. Někteří jezdci nadále podporují Halo, jiní by nejraději na celé téma nového druhu ochrany hlavy jezdce zapomněli.

Kevin Magnussen: "Já nevím. Sám bych nejraději nepoužíval nic. Jsem spokojený s tím, jak to je teď. A myslím si, že velkým problémem Shieldu bude výhled na trať, hlavně když bude mokro. Loni v Brazílii jsme téměř nic neviděli i bez téhle ochrany a jsem si docela jistý, že přes tohle bychom už neviděli vůbec nic. Na suchu by to mohlo fungovat, ale pokud by se to zamlžilo, tak by o byl problém."

Daniil Kvjat: "Není to docela Aeroscreen, je to ještě horší. Nebudeme nic vidět, určitě se to zašpiní. Nevěřím, že to uspěje."

Romain Grosjean: "Jsme rozděleni na dvě skupinky. Jedna chce co nejdříve dostat Halo, druhá nechce nic. Já sám jsem proti Shieldu, Aeroscreenu i Halo. Nyní je F1 opět taková, jak má být. Vozy vypadají skvěle a agresivně a nelíbí se mi myšlenka, že na ně nasadíme něco, co to opět zničí."