Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel neviní Ferrari, sám chtěl riskovat

Vettel neviní Ferrari, sám chtěl riskovat

Räikkönen nespokojen s načasováním zastávky.

Jako jezdci Mercedesu, tak i jezdci Ferrari opouštějí Čínu s velmi rozdílnými pocity. Sebastian Vettel překonal nepřízeň štěstěny a v cíli byl druhý, díky čemuž je společně s Lewisem Hamiltonem ve vedení šampionátu.

"Měl jsem dobrý start a hned po něm jsem si uvědomil, že přechodné pneumatiky se v některých místech trati rychle opotřebovávají a dlouho nevydrží. Byl jsem rád, že jsme se rozhodli zariskovat. Zastávkou během virtuálního safety caru ušetříte trochu času, ale jakmile jsem začal pociťovat, že moje slicky začínají být výhodou, nemohl jsem to využít kvůli safety caru. Výhoda byla pryč a přišel jsem o několik míst. Ale aspoň jsem měl vzrušující závod.

Následoval souboj s týmovým kolegou a po něm tvrdší souboj s Danielem Ricciardem v šesté zatáčce čínského okruhu.

"S Danielem jsme se dotkli koly. Byl jsem uvězněn ve vláčku, mírně rozzlobený a věděl jsem, že sám bych jel rychleji. Viděl jsem, že jede blokovat vnitřní stranu, tak jsem začal brzdit opravdu velmi pozdě a tvrdě a naštěstí jsem při tom nezablokoval kola. Neměl jsem dobrý výjezd, ale nedal jsem se a v následující zatáčce mi patřila vnitřní strana."

Vettel už pak s Hamiltonem bojoval pouze na dálku, svými nejrychlejšími koly se ho snažil dostat pod tlak, ale trojnásobný mistr světa odolal. Závod Kimiho Räikkönena nebyl tak zábavný, na rozdíl od Vettela, Maxe Verstappena a Valtteriho Bottase se během celého závodu neocitl za pomalejšími vozy, ale v cíli měl (těsně) za sebou pouze Bottase a čtyři soupeři byli před ním. Měl však menší problémy s pohonnou jednotkou a po závodě nebyl spokojený s načasováním druhé zastávky.

"Měli jsme získat více, ale po bitvě je každý generál," řekl finský jezdec. "Pneumatiky jsme vyměnili trochu pozdě, po zastávce už byl prakticky konec závodu. Ano, dohnal jsem na nich red bully, ale už jsem neměl na nic čas. Na nových pneumatikách byl vůz dobrý, ale už po dvou kolech jsem začal ztrácet předek. Rozhodně ještě musíme zapracovat na nastavení, abychom byli vyrovnanější během celého stintu. Rychlost nebyla špatná, ale výsledek není zrovna skvělý."