Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

James Hinchcliffe po dvou letech zase vítězí!

James Hinchcliffe po dvou letech zase vítězí!

Grand Prix of Long Beach – Závod

Kanaďan James Hinchcliffe vyhrál letošní závod IndyCar Series na okruhu v Long Beach. Triumfu se dočkal poprvé od vítězství v deštivém závodě na okruhu v New Orleans. Po vítězství v St. Petersburgu skončil Sebastien Bourdais na druhém místě, před Josefem Newgardenem, Scottem Dixonem a Simonem Pagenaudem.

Zatímco loňský závod byl odjet bez jediné žluté fáze, letos jsme se první dočkali hned v úvodním kole, kdy kolidovali Will Power a Charlie Kimball. Start se vůbec nepovedl vítězi kvalifikace Castronevesovi, který se na startu propadl o šest míst.

Piloti se hned v úvodu rozdělili do dvou skupin. První se snažili odjet závod jen na dva pit stopy, druzí vsadili na strategii tří pit stop. Do první skupiny patřili Hunter-Reay, Hinchcliffe, Rossi nebo Rahal, do druhé pak hlavně Dixon, který většinu závodu trávil na první příčce, nebo Simon Pagenaud startující z posledního místa.

Už v 16. kole se začal psát smutný příběh týmu Andretti Autosport. Marco Andretti odstavil vůz kvůli technickým problémům v únikové zóně. Jak se v závěru ukázalo, zdaleka nebyl jediný.

 Problémy totiž v závěru závodu postihly i jeho stájové kolegy. Rossi, který bojoval s Hinchcliffem a Hunter-Reayem o první místo, prudce zpomalil a nakonec zastavil na cílové rovince. Z vozu se krátce zakouřilo a na dráze se objevil olej. Závod musel být neutralizován druhým výjezdem zpomalovacího vozu. To pro Hinchcliffea a Hunter-Reaye znamenalo, že do konce závodu nebudou muset šetřit palivo. Hinchcliffe se navíc v boxech dostal před svého amerického soupeře.

Naopak Dixon, který doufal, že jeho soupeři jedoucí dvouzastávkovou strategii budou muset v závěru do boxů, byl najednou až pátý. Před sebou měl Newgardena, který jel na stejné strategii. Mezi ním a čelem závodu navíc byli tři jezdci jedoucí o kolo zpět. Špatný závod pro vygradoval pro Castronevese penalizací odsunutím na konec pole za překročení rychlosti v boxech.

Restart přišel v 69. kole, pořadí se ale nezměnilo. Bourdais se postupně dostával před jezdce, které měl mezi sebou a vedoucí dvojicí Hinchcliffe a Hunter-Reay. Zezadu na něj ale dotírali Newgarden a Dixon. V 79. kole odstavil vůz kvůli technické závadě v únikové zóně Takuma Sató. A hned v dalším kole zůstat na dráze stát i Ryan Hunter-Reay! Čtvrtého pilota Andrettiho týmu zradila technika.

Na trať znovu vyrazil zpomalovací vůz. INDYCAR navíc odklidila do box piloty, kteří byli o kolo zpět, aby se při restartu nemotali mezi jezdce bojující o vítězství. Na pořadí Hinchcliffe, Bourdais, Newgarden, Dixon a Pagenaud, se už ale nic nezměnilo, byť Newgarden na Bourdaise zkoušel něco vymyslet. V závěrečném kole ještě Hildebrand v první zatáčce doslova sestřelil Aleshina.

Hinchcliffe se tak dočkal svého pátého vítězství v IndyCar. Šampionát nadále vede Sebastien Bourdais, který zažívá nejlepší vstup do sezóny od svých mistrovských let v Champ Cars. Skvělý výsledek týmu Dale Coyne podtrhnul šestým místem jediný nováček ve startovním poli Ed Jones.

p.
 Jezdec  Tým
M
Čas/odstup
1.
 J.Hinchcliffe  Schmidt Peterson Motorsports
H
 
2.
 S.Bourdais  Dale Coyne Racing
H
+ 1.4940
3.
 J.Newgarden  Team Penske
C
+ 2.3160
4.
 S.Dixon  Chip Ganassi Racing
H
+ 2.7832
5.
 S.Pagenaud  Team Penske
C
+ 3.3934
6.
 E.Jones  Dale Coyne Racing
H
+ 5.7951
7.
 C.Muňoz  A.J. Foyt Enterprises
C
+ 6.9393
8.
 S.Pigot  Ed Carpenter Racing
C
+ 9.0570
9.
 H.Castroneves  Team Penske
C
+ 9.3403
10.
 G.Rahal  Rahal Letterman Lanigan Racing
H
+ 17.8632
11.
 M.Aleshin  Schmidt Peterson Motorsports
H
+ 34.1093
12.
 JR Hildebrand  Ed Carpenter Racing
C
+ 1 kolo
13.
 W.Power  Team Penske
C
+ 1 kolo
14.
 M.Chilton  Chip Ganassi Racing
H
+ 1 kolo
15.
 T.Kanaan  Chip Ganassi Racing
H
+ 1 kolo
16.
 C.Daly  A.J. Foyt Enterprises
H
+ 1 kolo
17.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
H
Porucha
18.
 T.Sato  Andretti Autosport
H
Porucha
19.
 A.Rossi  Andretti/Bryan Herta
H
Porucha
20.
 M.Andretti  Andretti Autosport
H
Porucha
21.
 C.Kimball  Chip Ganassi Racing
H
Havárie