Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamiltonův Grand Slam

Hamiltonův Grand Slam

Zajímavosti z Velké ceny Číny.

Oficiální web F1 si po VC Číny opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Vítězství Lewise Hamiltona bylo jeho pátým na Mezinárodním okruhu Šanghaj. Při jedenácti startech se blíží 50% úspěšnosti. Mercedes vyhrál pět z posledních šesti VC Číny a toto vítězství bylo čtvrtým v řadě.

Hamilton je po Michaelu Schumacherovi pouze druhým jezdcem v celé historii F1, který má na kontě pět vítězství na třech nebo více okruzích. Kromě Číny se mu to už povedlo i v Kanadě a v Maďarsku.

Kromě 54. vítězství v kariéře si Hamilton vzal i 32. nejrychleji kolo a ve vedení byl na konci každého kola závodu. Když se k tomu připočte sobotní 63. pole position, výsledkem je tzv. Grand Slam. Jezdec Mercedesu se třetím takovým úspěchem vyrovnal Nelsonu Piquetovi. Ze současných jezdců má více, čtyři, pouze Sebastian Vettel. Na vrcholu historických tabulek je Jim Clark s osmi.

Hamilton a Vettel jsou po dvou závodech ve vedení šampionátu se stejným počtem bodů. Taková shoda nastala naposledy po Velké ceně Španělska 2012, když měli stejný počet bodů Sebastian Vettel a Fernando Alonso.

Mercedes, Ferrari a Red Bull měly jezdce na stupních vítězů VC Číny i vloni. Pro Maxe Verstappena to bylo osmé umístění na stupních vítězů v F1, ale první po startu zpoza hranice první desítky. To se dosud v Šanghaji podařilo pouze jednomu jezdci, Marku Webberovi, který se v roce 2011 ve voze Red Bullu dostal na třetí místo.

Pro Red Bull to byl 100. závod, po kterém alespoň jeden z jeho jezdců vystoupal na stupně vítězů. Celkově jeho jezdci nasbírali už 136 pódiových umístění.

Carlos Sainz měl dobrý start do sezóny. Bodoval v obou závodech a v Číně sedmým místem vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek kariéry.

Kevin Magnussen získal první body v barvách týmu Haas a osmé místo v cíli je jeho nejlepším umístěním od VC Ruska 2016.

Sergio Pérez i Esteban Ocon bodovali v Austrálii i v Číně. Po dvou závodech tak Force India, Ferrari a Mercedes zůstávají jedinými týmy, které měly oba jezdce na bodech v každém závodě sezóny. Pérez už bodoval v 12 závodech po sobě a momentálně táhne nejdelší šňůru ze všech jezdců. Celkově nejdelší šňůru bodovaných závodů vlastní Kimi Räikkönen, který bodoval v 27 po sobě následujících velkých cenách.

Renault, Sauber a McLaren mají po dvou závodech na kontě 0 bodů. McLaren neměl v Číně ani jeden vůz v cíli, což se stalo poprvé od VC Singapuru 2015 a popáté od obnovení partnerství s Hondou.

Lance Stroll nezačal svou kariéru jezdce F1 právě nejlépe. V Číně po kolizi s Pérezem odstoupil v prvním kole závodu a nedokončil ani závod v Melbourne. Ze 113 kol dvou závodů odjel pouze 40, nejméně z celého startovního pole.