Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettelovo startovní postavení budí emoce

Vettelovo startovní postavení budí emoce

Christian Horner žádá o jasné stanovisko.

Odstartoval Sebastian Vettel do VC Číny regulérně? Podle názoru sportovních komisařů ano, problémem však je nejasný výklad pravidel.

Pilot Ferrari zjevně nestál přesně ve svém boxu, nicméně nepřekročil startovní čáru. To zřejmě hrálo klíčovou roli při rozhodování, zda má být exmistr světa za tento přestupek penalizován.

Ne všichni jsou ovšem s tímto verdiktem srozuměni. Šéf Red Bullu Christian Horner míní, že se Vettel pokoušel získat pro sebe výhodu: „Šlo mu o to, najít kousek suché tratě. To je sice pochopitelné, ale bylo by dobře udělat v této záležitosti jasno. Tedy, zda jezdec musí stát přesně ve svém boxu nebo ne. Je povinen respektovat prostor stání nebo jen startovní čáru? Uvítal bych, kdyby se o tom začalo diskutovat.

Reglement je v tomto bodě skutečně nejednoznačný a Vettel se řídil zásadou, že co není zakázáno, je povoleno. „Na Seba se nezlobím. Charlie Whiting by ale měl konat,“ žádá Horner. Zda ředitel velké ceny, potažmo FIA skutečně zasáhnou, není zatím jisté. Je nicméně pravděpodobné, že v případě jejich pasivity najde za obdobných podmínek průkopník ze Šanghaje brzy další následovníky.