Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Räikkönenův motor se snad bude dát zachránit

Räikkönenův motor se snad bude dát zachránit

Oba jezdce Ferrari zřejmě zastavila elektronika

Ferrari mohlo mít v Bahrajnu výborný pátek. Sebastian Vettel zajel v obou trénincích nejrychlejší kolo a v delších stintech držel červený vůz stejné tempo jako jeho stříbrný konkurent. Jenže oba vozy zastavila porucha. Mnohem hůře na tom je Kimi Räikkönen, který přišel o téměř celý první trénink. Ferrari se nezdržovalo s hledáním příčiny problému a okamžitě začalo s výměnou spalovacího motoru, turba i MGU-H, aby se Fin mohl zúčastnit druhého tréninku.

"Kimiho vůz měl problém s pohonnou jednotkou, očividně. Před druhým tréninkem jsme ji pro jistotu vyměnily. Bylo důležité, aby byl Kimiho večer bezproblémový. Ještě nevíme, co přesně se stalo. Zkontrolovali jsme všechny díly a doufáme, že všechny části pohonné jednotky budeme moci opět použít, jakmile odstraníme problém," řekl Mattia Binotto, technický ředitel Ferrari.

Räikkönen také věří, že pohonná jednotka bude v pořádku a problém byl pouze s řízením turba. Softwarový problém měl i Sebastian Vettel. Vettelův motor i volant bez výstrahy zhasly, ale jeho vůz zůstal stát blízko vjezdu do boxové uličky, kam se pak rychle dostal s pomocí traťových maršálů. Ferrari se opět nezdržovalo hledáním problému a po rychlé kontrole Vettela vrátilo na trať. Druhý trénink byl v Bahrajnu klíčový, protože se jako jediný jel večer na chladnoucí trati.

"Musela to být nějaká chyba v softwaru, displej najednou zčernal, řekl Vettel. "Nic nebylo poškozeno. Měli jsme štěstí, že k tomu došlo na konci kola. Dnes vozy nejsou jenom vozy, je v nich spousta technologií a softwaru a někde tam došlo k chybě."

Binotto poruchu Vettelova vozu popsal jako "malou poruchu elektroniky".