Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ecclestone lobbuje za nižší poplatky pro promotéry

Ecclestone lobbuje za nižší poplatky pro promotéry

Otočka o 180°.

86 letý Bernie Ecclestone stále dokáže překvapit. Mnoho let si na něj promotéři závodů F1 stěžovali, že od nich žádá šíleně vysoké poplatky a teď, když se na žádost Liberty Media stáhl z vedení série, se postavil na jejich stranu. Poplatky jsou podle něj příliš vysoké a bylo by dobré je snížit, aby se tribuny opět zaplnily fanoušky do posledního místa.

"Pro všechny by bylo nejlepší, kdybychom mohli od promotérů žádat méně peněz," řekl Ecclestone během rozhovoru pro web Motorsport. "Já jsem vyjednal pár dobrých kontraktů, proto platí ohromné ​​peníze a většina z nich, ne-li úplně všichni, nevydělá nic. Obávám se, že vlády stojící za nimi dříve nebo později řeknou: "Co je moc, to je moc. Sbohem." Kdybychom mohli poplatky snížit, oni by snížili cenu vstupenek a prodali jich více. Chcete-li ke sportu vrátit fanoušky, měli byste jít touhle cestou."

Proč to Ecclestone neudělal sám, když měl příležitost? Od investiční skupiny CVC Capital Partners dostal úkol značně odlišný od toho, který teď od mediální skupiny Liberty Media dostal jeho nástupce. CVC z F1 cucalo peníze, Liberty Media chce zvýšit její hodnotu (a ní i hodnotu svých vlastních akcií).

"Vím, že jsem to mohl udělat já, ale snažil jsem se společnosti vydělat co nejvíce peněz. To byla moje práce. Jejich prací je uspokojit fanoušky, což je samozřejmě dobře."

Ecclestone ale může opět sledovat vlastní cíle, hovoří se o něm jako o možném kupci okruhu Interlagos, kterého se chce Sao Paulo zbavit a spolu s ním i každoročních nákladů na uspořádání velké ceny. Malajsie se už závodu oficiálně vzdala, Singapur o tom uvažuje.

Ecclestone také prozradil, že se o svém nahrazení dozvěděl ze dne na den, Chase Carey mu to oznámil den po podepsání vlastní smlouvy. S výkonným ředitelem pro obchodní záležitosti, Seanem Bratchesem, se ještě nesetkal, ale s Rossem Brawnem, výkonným ředitelem pro sportovní záležitosti, se zná moc dobře.

"Rossovi jsem řekl: "Alespoň si vybrali správného člověka. Ty jsi ten největší podvodník v F1, proto si vhodný na tuto pozici. Pardon, největší podvodník, kterého nikdy nedostali! Usmál se a dal mi zapravdu! Nemyslel jsem tím pouze (tým) Brawn, ale i jeho práci pro Ferrari a Flavia (Briatoreho, v Benettonu).