Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Monopost formule 1 pro rok 2027

Monopost formule 1 pro rok 2027

Podle Renaultu bude zčásti průhledný.

Renault ukazuje na autosalonu v čínské Šanghaji svoji vizi formule 1 v roce 2027. Nepřekvapuje, že se jedná o hybrid, v němž však elektrická složka hraje minimálně vyrovnanou roli. S její pomocí se monopost například pohybuje v boxové uličce.

Na první pohled zaujmou progresivní aerodynamické tvary s pohyblivými křídly, spojené s nezvyklými vizuálními efekty. O větší bezpečnost jezdce se postarají polykarbonový kryt kokpitu a jakýsi, blíže nespecifikovaný autonomní modus.

Pozoruhodná je i další vychytávka, kdy se na ráfcích zobrazuje kolo závodu, v němž se auto nachází. Stěny kokpitu a pilotova přilba budou průhledné, takže divácký zážitek (hlavně u televize) bude s tím dnešním nesrovnatelný.

Stop. Je to samozřejmě jen studie, realita bude nejspíše dost odlišná. Ostatně skutečný, tedy primárně marketingový, účel celého projektu lapidárně vyjádřil obchodní ředitel Renaultu ve F1 Cyril Abiteboul: „Chtěli jsme anticipovat budoucnost F1 a seznámit s naší představou co největší počet fanoušků. Už teď se těšíme na jejich ohlasy.