Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

O víkendu startuje nová sezóna GP3

O víkendu startuje nová sezóna GP3

Po osmé a snad ne naposled

Formule 2 sice zahájila svou sezónu již v polovině dubna v Bahrajnu, její mladší sestra série GP3 si ale na svůj první závod musí počkat do následujícího víkendu v Barceloně.

Poté co GP2 přes zimu přešla pod hlavičku FIA, nad GP3 vysel velký otazník. Zatím to ale vypadá, že alespoň pro letošek zůstane vše při starém a větší revoluce se odehraje až v budoucnu. Mluví se například o spojení s evropskou F3 a pokračování jako doprovodná série F1. Když se podíváme na startovní pole obou těchto sérií, jeví se to  jako jediná šance na jejich záchranu. F3 totiž letos startuje jen s pěti týmy, GP3 je na tom lépe pouze o jediný tým.

GP3 totiž přes zimu přišla o jednu stálici startovního pole a to finský tým Koiranen. Navíc možnost mít na startu čtyři vozy letos využijí jen dva týmy, a to ART a Trident. Třeba takový Jenzer nasadí jen dva vozy, a i to je u nich při nedostatku financí velký úspěch…

A jak bude vypadat letošní složení po odchodu největších hvězd Leclerce, Fuoca a Albona do Formule 2?


ART bude obhajovat jak jezdecký tak týmový titul a do boje se pustí s těmito piloty:  S číslem 1 bude závodit Jack Aitken, ten má zkušenosti s GP3 již z loňska, tehdy závodil za tým Arden a získal řadu pěkných výsledků, včetně jednoho vítězství. S číslem 2 v týmu pokračuje Nirei Fukuzumi, loni skončil celkově sedmý s třemi pódiovými umístěními. Třetím v týmu je nováček a velká naděje George Russell, ten loni skončil třetí v evropské F3. Čtvrtým pilotem se stal Anthonie Hubert, který též přešel z evropské F3.

Arden 
se loni stal druhým nejlepším týmem, letos opět nasadí tři vozy. Jejich prvním pilotem je Niko Kari, který si loni vyzkoušel závodit v GP3 již ve Spa. Druhým pilotem bude Leonardo Pulcini. U něho je výběr týmu Arden poněkud překvapením, Pulcini se totiž loni stal šampionem v Euroformuli Open s týmem Campos. Výsledky Camposu v GP3 v minulých dvou sezonách očividně nebyly dost dobré, aby Leonarda přesvědčili pokračovat s týmem i v jeho další kariéře… Z Camposu po ročním působení odešel do Ardenu i Steijn Schothorst, který loni předvedl několik nadějných výkonů.

Trident je druhým týmem, který bude závodit se čtyřmi vozy. Jeho prvním pilotem je Kevin Jorg, který přestoupil z týmu Dams, vedle něho zůstává Juliano Alesi. Dále tým oznámil dva nováčky, z evropské F3 přešel Američan Ryan Tveter a z Formule Renault 2.0 u fanoušků populární Dorian Boccalacci. Francouz se loni stal vicešampionem v Eurocupu i Severském šampionátu.

V týmu Dams zůstává Santino Ferucci, k němu z Ardenu přestoupila jediná dívka série Tatiana Calderon, ta se loni stala nejúspěšnější dívkou historie GP3, když se jí za sezónu podařilo získat dva body. Třetím pilotem týmu bude Bruno Baptista, ten loni závodil ve Formuli Renault 2.0, žádné výrazné úspěchy však na svém kontě nemá.

Jenzer se i přes finanční problémy nevzdal a v závodním poli bychom ho měli vídat i letos. Z minulé sezóny si ponechal  Lorandiho, který s nimi odjel dva závodní víkendy. V týmu zůstává i Ind Arjun Maini, ten loni nasbírat pár pěkných výsledků a ukázal, že má opravdu talent. 

Campos
se letos bude snažit vymanit z postavení nejhoršího týmu pole. Příliš známé tváře si na to ovšem nevybral. Prvním pilotem týmu se stal Julien Falchero, který loni ve Formuli Renault 2.0 skončil třináctý. Včera tým oznámil, že za něj bude závodit i Marcos Siebert a Raoul Hyman.

A jak to vypadá po trojím předsezonním testování s favority? Zářili hlavně piloti stáje ART, a to  nováček Russell, Aitken i Fukuzumi. Pozadu nezůstaly ale ani jiné týmy. Hned dva testovací dny ovlál Dorian Boccolacci, jednou byl nejrychlejší Leonardo Pulcini. Výrazný náskok nebo výraznou ztrátu však neměl nikdo.O to více se můžeme těšit na Barcelonu, která o letošních favoritech napoví už více.