Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Barcelona: Fukuzumi uspěl v prvním závodě GP3

Barcelona: Fukuzumi uspěl v prvním závodě GP3

Rezervista F1 Ferucci se neprosadil.

K prvnímu podniku šampionátu GP3 v Barceloně se sešlo 19 účastníků. O přílivu nových tváří svědčila především přítomnost jen jediného pilota (Jacka Aitkena), který v této kategorii už někdy vyhrál závod.

V kvalifikaci nejprve na pole position útočil Leonardo Pulcini. Vzápětí ale všechny překonal junior Mercedesu George Russell. Na trati ovšem ještě byli jeho týmoví kolegové Aitken a Nirej Fukuzumi. A těm nakonec patřila první startovní řada. Zkušený Aitken zlepšil Russelův čas a Fukuzumi se zařadil hned za něj, třetí skončil Dorian Boccolacci.

Na první zhasnutí červených světel sezony 2017 reagoval nejlépe junior Hondy Fukuzumi. Po lehké strkanici v první zatáčce se za ním seřadili Aitken, Pulcini, Boccolacci, Arjun Maini, Alessio Lorandi a šampion italské F4 Marcos Siebert.

Dvacetiletý Japonec v dalším průběhu závodu ukázal, jak moc mu minulá sezona v Evropě pomohla dozrát. Týmový kolega Aitken sice nikdy nezmizel z jeho zpětných zrcátek, soustředěnou jízdou mu ale Fukuzumi nedal možnost k útoku a zaslouženě vyhrál. Mezi první gratulanty patřila i hvězda F2 a úřadující mistr GP3 Charles Leclerc.

Ani zavedení DRS nedokázalo vymazat příliš velkou aerodynamickou choulostivost monopostu Dallara-GP3. Za lídry z týmu ART se přesto rozvinul pěkný souboj o třetí pozici. V poslední třetině závodu se dokonce bojovalo o druhé místo, protože Aitkena zastavil defekt. Z tohoto klání vyšel vítězně nejlepší nováček Pulcini, následován Lorandim, který do GP3 postoupil z F3. Výborný výsledek mistrovské stáje ART podtrhli čtvrtý Russell a pátý Antoine Hubert. Boccolacci, který v závěru výrazně ztrácel na rychlosti, zachránil 6. místo před Meinim, Raulem Hymanem, Santinem Ferruccim a Siebertem. Jediná žena Tatiana Calderonová dojela čtrnáctá.

Výsledky:

1. Nirej Fukuzumi, ART

2. Leonardo Pulcini, Arden

3. Alessio Lorandi, Jenzer

4. George Russell, ART

5. Antoine Hubert, ART

6. Dorian Boccolacci, Trident

7. Arjun Maini, Jenzer

8. Raoul Hyman, Campos

9. Santino Ferrucci, DAMS

10. Marcos Siebert, Campos