Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel: Bottas mě stál strašně moc času

Vettel: Bottas mě stál strašně moc času

Souboj s Hamiltonem ho překvapil.

Sebastian Vettel se na startu dostal před Lewise Hamiltona a chopil se vedení závodu, ale pak musel nejednou zachraňovat situaci, hlavně kvůli načasování zastávek v boxech. Po té první se na trať vrátil za Daniela Ricciarda, se kterým si naštěstí poradil během jediného kola. Pak se ale dostal za Valtteriho Bottase a bylo mu jasné, že Mercedes ho využije k získání času pro Hamiltona.

"Nejsem šťastný, mohl jsem vyhrát," řekl Vettel po závodě. "Lewis měl ten luxus, že mohl zůstat na trati a pak si vybrat odlišnou směs pneumatik, protože jsem se dostal za Valtteriho. Věděl jsem, že ho nezavolají do boxů. Využili ho, aby mě zablokovali."

Aby se před Bottase dostal dříve než je dohnal Hamilton, musel na konci hlavní rovinky použít lest a také kousek trávníku.

"Nějak se mu ještě podařil celkem dobrý výjezd (z poslední šikany), takže první pokus byl neúspěšný. Při druhém pokusu jsem už věděl, že si budu muset najít nějakou cestičku, i kdyby to mělo být po trávě. Bylo to opravdu velmi těsné. Začal jsem předstírat útok po vnitřní straně, ale vrátil se na vnější a pak zase zpátky. Téměř jsem při tom přišel o kontrolu nad vozem, protože jsem měl otevřené DRS, ale podařilo se. Podíval jsem se dolů a viděl, že jsem přišel o strašně moc času."

Hamilton se před Bottase dostal bez boje, ale Vettelovi se nedokázal přiblížit, protože měl obuty méně přilnavé bílé pneumatiky a Vettel žluté. Strategická bitva vzala za své, když Vandoorne kolidoval s Massou. Mercedes Hamiltona přezul, když končil virtuální safety car, čímž ušetřil cenné sekundy. Vettel byl překvapený, když ho po vlastní zastávce viděl vedle sebe."

"Nevím, co se stalo v posledním stintu. Když jsem se vrátil z boxů, byl jsem překvapený. Byl blízko, přitom jsem si myslel, že mám osm sekund k dobru. Ty by se mi byly hodily."

Vettel souboj v první a druhé zatáčce vyhrál, ale tentokrát to byl on, kdo měl nevýhodu zbytečně tvrdých a pomalejších bílých pneumatik a Hamilton ho nenechal uniknout.

"Myslel jsem na to, že to pro něj bude čím dál obtížnější, ale jakmile jsem neměl vlek (na hlavní rovince, za jezdcem předjížděným o kolo), proplul vpřed. Měl skutečně velmi dobrý výjezd, celý poslední sektor a takto dokázal vyhrát celý závod . Udělal to dobře, vyhrál poctivě a přímočaře, to se musí uznat."

Hamilton si po souboji s Vettelem na začátku posledního stintu stěžoval, že jeho manévr byl nebezpečný, ale po závodě změnil názor.

"Nakonec jsme se ocitli velmi blízko sebe a v první zatáčce to bylo velmi, velmi těsné," popsal situaci Hamilton. "Nechal jsem mu prostor, jinak bychom kolidovali. Bylo to těsné a bylo to skvělé. Závodění, jak má být, jaké miluji. To bych nevyměnil za nic na světě."