Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vettel musel zuřit, uvědomuje si Hamilton

Vettel musel zuřit, uvědomuje si Hamilton

Wolff prozradil, na co mysleli týmoví stratégové.

Toto Wolff nás nechává nahlédnout do strategické bitvy Mercedesu s Ferrari, jejíž včerejší výsledek už dobře známe. Lewis Hamilton dostal šanci zaútočit a využil ji, a to na okruhu, kde se předjíždí poměrně těžko.

"Pravda, Lewis neměl nejlepší start a o své místo přišel ve prospěch Sebastiana," začal vysvětlovat šéf Mercedesu. "Vlastně by se dalo říci, že Valtteri byl z této trojice nejrychlejší, ale pak se stalo něco, co možno nazvat řetězovou reakcí. Poté bylo důležité, aby se Lewis udržel za Sebastianem. Díky tomu se dalo uvažovat o podjetí. Řekl bych, že Ferrari vidělo situaci reálně a zabránilo tomu brzkým přezutím Sebastiana. Začali jsme sledovat, jak se mu vodí v provozu. Doufali jsme, že Ricciardo mu dá pořádně zabrat, ale Sebastian byl tak rychlý, že se před něj dostal zcela bez problémů. Najednou jsme to byli my, kdo byl zahnán do rohu!

Neměli jsme moc možností, tak jsme se snažili Lewisův stint co nejvíce natáhnout a doufat, že v závěru závodu budeme mít výhodu lepších pneumatik. Dali jsme mu středně-tvrdé pneumatiky a měkké odložili na poslední kola. Doufali jsme, že bude moci zaútočit. Jenže pak byl aktivován VSC
(virtuální safety car), což nás přimělo znovu promyslet strategii. Naše skupina stratégů rozhodla, že uděláme opak toho, co jsme původně chtěli. Zastavili jsme v samém závěru VSC, takže Sebastian neměl šanci zareagovat. Načasovali jsme to perfektně! Klobouk dolů před Jamesem (Vowlesom, šéfem strategií) a jeho lidmi za tak skvělý zásah!"

Později dodal: "Pokud uděláte zastávku za běžných okolností, ztratíte přibližně 21 sekund. Ostatní vozy jedou velmi rychle. Ale během VSC vozy zpomalí a vy tak v boxech ztratíte mnohem méně času."
 

Ferrari zavolalo Vettela pouze o jedno kolo později a ten těsně vyhrál následující souboj v první zatáčce. Následovalo předjíždění pomalejších vozů, ale pak si už Hamilton vzal první místo díky nesrovnatelně vyšší rychlosti na hlavní rovince. Souboj ho bavil, stejně jako celý závod a celá sezóna.

"Toto je jeden z mých nejlepších a možná úplně nejlepší boj," řekl Hamilton. "Jsem v mnohem lepší pozici než loni, celý rok 2017 je zatím lepší. Je skvělé bojovat proti jinému týmu. Je to lepší a zábavnější, protože uvnitř týmu nevzniká napětí. Když Valtteri vyhrál minulý závod, ani trochu mě to neštvalo."

Trojnásobný šampion ale cítil potlačovanou zuřivost, když stál vedle Sebastiana Vettela, který prý svou prohru nenesl snadno a Hamiltonovi se to líbilo.

"Cítil jsem, že je rozčílený, vždyť to i řekl. Odjel fantastický závod, ale rozumím mu. Ani jeden z nás není šťastný, když je druhý. A nelíbilo by se mi, kdyby byl spokojený, nejsme tady kvůli druhým místům."