Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vandoorne a Force India dostali tresty

Vandoorne a Force India dostali tresty

Čím se provinili?

Stoffel Vandoorne byl stevardy Velké ceny Španělska uznán za jediného viníka kolize s Felipem Massou a byl mu udělen trest. K incidentu došlo v 33. kole závodu, když se Massa pokusil Belgičana předjet. Na rovince se úspěšně dostal vedle něj a byl na vnitřní straně následující zatáčky. Vandoorne se ale nečekaně také vrhl dovnitř a došlo ke kolizi, ze které si jezdec McLarenu odvezl zlomený závěs kola. Byl to boj o nebodováno pozice, ale Vandoorne uvízl ve štěrkovém kačírku hned vedle trati, což způsobilo aktivování virtuálního safety caru, díky kterému Lewis Hamilton smazal ztrátu na Sebastiana Vettela.

Jelikož Vandoorne se potrestal sám, stevardi sáhli po malém trestu ztráty tří míst na startu následujícího závodu. Naneštěstí, bude to Velká cena Monaka, nejpomalejší závod v kalendáři, kde má McLaren s motory Honda snad nejlepší šanci získat body, nemluvě o velmi složitém předjíždění a o to větší důležitosti startovní pozice. Vandoorne dostal i dva trestné body a celkově už má tři, jelikož v Rusku jeden dostal za nesprávný návrat na trať po výjezdu mimo druhou zatáčku.



Potrestána byla i Force India, ale její jezdci se nemusí obávat, zůstávají jim všechny získané body. Tým dostal pokutu 25 tisíc eur, ale pouze podmíněnou. Od VC Španělska měly být na každém voze dobře viditelné číslo a zkratka jména jezdce. Force India se provinila vůči nařízení, že zepředu má být dobře viditelné alespoň jezdcovo číslo. Tým sice číslice umístil do přední části vozu, jenže na místo těsně před jezdcem, které je téměř horizontální a ve skutečnosti z míst před vozem téměř není vidět a velmi těžko se rozeznává. Motivace je zřejmá, lépe viditelná místa zůstala sponzorům. Trest je podmíněný, protože jde o nové pravidlo a Force Indie byla na problém upozorněna až po závodě a je ochotna spolupracovat. Tým bude v podmínce jeden rok.