Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Od 44. kola vedl jezdec s číslem 44

Od 44. kola vedl jezdec s číslem 44

Zajímavosti z Velké ceny Španělska.

Oficiální web F1 si po VC Španělska opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Díky předjížděcímu manévru v 44. kole závodu vyhrál jezdec s číslem 44 Lewis Hamilton. Ve Španělsku vyhrál podruhé v kariéře. Za posledních jedenáct let na okruhu Barcelona-Catalunya nikdo nevyhrál více než jeden závod. V roce 2007 vyhrál Felipe Massa, po něm Kimi Räikkönen, Jenson Button, Mark Webber, Sebastian Vettel, Pastor Maldonado, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Nico Rosberg a loni Max Verstappen. Kromě Hamiltona mají po dvou vítězstvích i Kimi Räikkönen a Fernando Alonso.

Hamilton nejenže vyhrál velkou cenu, ale byl i vítězem kvalifikace a zajel nejrychlejší kolo závodu, čímž dosáhl druhý hattrick v této sezóně. Celkově jich má už dvanáct, díky čemuž se v historických tabulkách dostal před Jima Clarka a před ním je už pouze Michael Schumacher, který jich během své kariéry dosáhl 22. Ze současných jezdců je v této tabulce druhý nejlepší Sebastian Vettel, který hattricku dosáhl osmkrát.

I po pátém závodě sezóny platí, že Sebastian Vettel ani jednou nechyběl na stupních vítězů. Celkově má ​​již 91 pódiových umístění a pokud získá dalších šest, bude spolu s Fernandem Alonsem na čtvrté příčce historické tabulky.


Daniel Ricciardo se poprvé v sezóně 2017 dostal na stupně vítězů. Naposledy jsme ho tam viděli loni po VC Mexika.

Ricciardo byl zároveň posledním jezdcem s plným počtem kol. Taková situace nastala naposledy v roce 2008, kdy Hamilton vyhrál VC Velké Británie před Nickem Heidfeldem a Rubensem Barrichellem. Tento závod ale ovlivnil déšť a mnoho odstoupení po smyku a uvíznutí v kačírku.

Jelikož Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen závod nedokončili, je Force India jediným týmem, který v každém z prvních pěti závodů sezóny bodoval s oběma vozy. I díky tomu je na čtvrtém místě Poháru konstruktérů s bezpečným náskokem před pronásledovateli. Pérez bodoval už v patnácti závodech v řadě.

Šesté místo je zatím nejlepším letošním výsledkem Nica Hülkenberga i Renaultu. Carlos Sainz využil tři ze tří možností bodovat na domácí půdě. Pascal Wehrlein získal první body v sezoně a pouze podruhé se v závodě F1 dostal mezi 10 nejlepších. Fernando Alonso body nezískal, ale poprvé v sezoně 2017 uviděl šachovnicovou vlajku a jeho 12. místo je také nejlepším výsledkem McLarenu.