Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renauer a Müller vítězi GT Masters na Lausitzringu

Renauer a Müller vítězi GT Masters na Lausitzringu

Rozhodla nepozornost opozdilce.

V rámci nabitého motoristického víkendu na Lausitzringu se vedle DTM a německé Formule 4 přetahovalo o body i 28 posádek šampionátu ADAC GT Masters.

První startovní řadu sobotního závodu si již v pátek večer zajistili jezdci Mercedesu. Nejrychlejší kvalifikační čas zajel Luca Stolz (Zakspeed-AMG GT3) před značkovým kolegou Nizozemcem Indy Dontjem na voze týmu HTP. Za nimi se v třicetistupňovém vedru kvalifikovali Němci Robert Renauer (Herbert-Porsche) a Sven Barth (RWT-Corvette), Francouz Jules Gounon (Callaway-Corvette) a Argentinec Ezequiel Compac (Grasser-Lamborghini). Náš Filip Salaquarda se opět dělil o kokpit vozu Mücke-Audi R8 s Marcusem Winkelhockem. Ve volných trénincích zaujali třetím a čtvrtým časem a v kvalifikaci obsadil Salaquarda jedenácté místo.

Letmý start v sobotní poledne vyšel na výbornou polemanovi Stolzovi. Vedle něj stojící Dontje ovšem musel přenechat druhou pozici agresivnímu Renauerovi. Za touto vedoucí trojicí se po průjezdu zatáčkovitou sekcí seřadily corvetty Bartha a Gounona, Mückeho mercedes a lamborghini Ineichena. Salaquarda bohužel po šťouchanci od Rakušana Bachlera skončil v hodinách.

V pátém kole odpadli z vedoucí skupiny po vzájemné kolizi Mücke a Ineichen, zatímco Barth a Gounon se pořád hrozivěji tlačili na třetího Dontjeho. Za defenzivně jedoucím Nizozemcem se záhy shromáždila skupina vozů, snažících se dostat před něj. První obětí se stal Barth, který při pokusu o útok uklouzl do štěrku. Ostatní pronásledovatelé se už raději o podobnou akci nepokusili.

U Zakspeedu se už chystali na výměnu jezdců, když se lídr Stolz srazil s nepozorným Christopherem Miesem, který právě vyjížděl z boxů. Na první místo se tak dostal s náskokem šesti sekund na Stolze Renauer. Hned na to předal auto Svenu Müllerovi, zatímco nešťastný Zakspeed-Merecedes převzal Luca Ludwig. Za nimi vystřídal Dontjeho Marvin Kirchhoefer a kupodivu udržel třetí místo před Bortolottim (usedl do Grasser-Lamborghini po Compancovi) a Keilwitzem, jenž nahradil v Callaway Corvettě Gounona.

V závěrečné fázi už nepustil Müller první místo a vítězství z rukou. V cíli měl náskok 1,5 sekundy před Ludwigem. O třetí místo se vyvinul pěkný boj mezi bývalými formulovými nadějemi Kirchhoeferem a Bortolottim, který rozhodl dvanáct minut před koncem ve svůj prospěch prvně jmenovaný.

Podobně těsný souboj viděli diváci i o pátou pozici. Keilwitz ji udržel jen těsně před Jihoafričanem Van der Lindem.

Výsledek sobotního závodu ADAC GT Masters:

1. Renauer/Müller, Herberth-Porsche 911 GT3 R

2. Stolz/Ludwig, Zakspeed-Mercedes AMG GT3

3. Companc/Bortolotti, Grasser-Lamborghini Huracan GT3

4. Dontje/Kirchhoefer, HTP-Mercedes AMG GT3

5. Gounon/Keilwitz, Callaway-Corvette C7 GT3

6. Pommer/Van der Linde, Aust-Audi R8 LMS

7. Jaminet/Ammermüller, KUS-Porsche 911 GT3 R

8. Mücke/Asch, Mücke-Mercedes AMG GT3

9. Spengler/Zanella, HB-Lamborghini Huracan

10. Ortmann/Stippler, Mücke-Audi R8 LMS