Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ferrari je nejoblíbenějším týmem F1

Ferrari je nejoblíbenějším týmem F1

Mercedes i McLaren mohou závidět.

Před víkendem Velké ceny Monaka byly zveřejněny výsledky globálního fanouškovského průzkumu, do kterého se pustil web Motorsport a kterého se zúčastnilo téměř 150 tisíc lidí ze všech koutů světa. Snad nejzajímavější byla otázka: Kterému týmu fandíte? Z odpovědí má největší radost nejstarší tým v F1, Scuderia Ferrari.

Tým z Maranella uvedlo jako svůj oblíbený 31.9 procenta fanoušků, tedy téměř každý třetí. Popularita Ferrari ve srovnání s ostatními týmy za poslední dva roky mírně vzrostla, ještě v roce 2015 se k němu hlásilo méně než 30 procent fanoušků.

Ferrari má nového soupeře, tým německé automobilky Mercedes. Ten je sice v F1 od roku 2010 a tituly získává od roku 2014, ale získat přízeň fanoušků se ukázalo být ještě těžší než postavit nejrychlejší vůz na světě. V roce 2010 mu fandilo 10 % fanoušků a v roce 2015 byl jeho podíl ještě menší. Ztráta na Ferrari je nadále propastná, ale už si získal podporu 16.2 procenta, co ho dostalo na druhé místo.

Kde se ti příznivci berou? Přichází o ně tým, který byl ještě před deseti lety soupeřem Ferrari a nyní se potácí mezi středem a chvostem pelotonu. Řeč je samozřejmě o McLarenu. Zatímco ještě v roce 2008 měl více fanoušků než Ferrari, nyní v oblíbenosti klesl těsně pod 16 %.

Dalším ze silných týmů je Red Bull, který se, asi s vydatnou pomocí Maxe Verstappena, dostal nad 14 %. F1 přichází o spoustu fanoušků Williamsu. V roce 2015, rok po nečekaném návratu na přední příčky výsledkových listin, se k němu hlásilo více fanoušků než k Mercedesu, ale nyní je na pátém místě s pouze pěti procenty hlasů. Nejspíš to byli hlavně Francouzi, kteří dostali Renault nad tým Force India. Výsledky ostatních týmů jsou blízké nule.