Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Robert Kubica se vrátí za volant vozu F1

Robert Kubica se vrátí za volant vozu F1

Ve Valencii předvede monopost Renaultu.

Robert Kubica se poprvé od začátku roku 2011 dostane za volant vozu F1. Umožní mu to tým Renault, za který závodil před nehodou, která ho přiměla opustit svět velkých cen.

Dnes již 32letý jezdec naposledy seděl ve voze F1 v únoru 2011 na okruhu Ricarda Torma ve Valencii. Byl to vůz týmu Lotus Renault, protože francouzská automobilka se právě rozhodla vzdát vlastního týmu v F1 a továrna v Enstone přecházela do rukou společnosti Genii. Ta ho přejmenovala na Lotus, ze kterého je po letech a změně strategie francouzské automobilky opět tým Renault. Kubica ale za Lotus nikdy nezávodil, pár dní po testu si vážně zranil ruku, když havaroval v rallye.

Omezená pohyblivost ruky talentovanému Polákovi zabránila vrátit se do úzkého kokpitu F1 a pokoušel se uspět v rallye. Jelikož se mu nedařilo dostat mezi špičku WRC, vrátil se na asfaltové okruhy a ve voze kategorie LMP1 týmu ByKolles měl absolvovat letošní sezonu WEC. Jenže těsně před prvním závodem oznámil změnu plánů. Testoval monoposty sérií GP3 a Formule E a nedávno i vůz Dallara LMP2, ale nikde nezávodí.

Kubica se v úterý vrátí do Valencie, tentokrát za volantem předváděcího vozu Renaultu, což by měl být přelakovaný Lotus E20 z roku 2012. Připomeňme, že testy s novými vozy F1 jsou přísně omezeny a v tomto voze nedávno seděl junior Renaultu a jezdec F2 Nicholas Latifi. Vypadá to na "neškodnou" předváděcí jízdu pro potěšení fanoušků, ale nemohlo by za tím být o trochu víc? Renault dal svému bývalému jezdci tuto příležitost v době, kdy se povídá, že hledá náhradu za Jolyona Palmera, který týmu letos ještě nepřivezl ani jeden bod.