Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V hlavní roli safety car

V hlavní roli safety car

Německá F4 na Red Bull Ringu.

Po Oscherslebenu a Lausitzringu zavítal šampionát ADAC Formel 4 poprvé za hranice Německa. Jednatřicet talentů v kokpitech si mohlo vyzkoušet svou rychlost na trati Velké ceny Rakouska u Spielbergu. O tři zlaté poháry se podělili Armstrong, Drugovich a Vips. Český pilot Tom Beckhäuser třikrát havaroval.

1. závod

Dění na sobotním rozpáleném asfaltu ovládl Novozélanďan Marcus Armstrong. Nic na tom nezměnil ani permanentní tlak druhého Waldherra. Moc času k útokům Němec beztak neměl. Závod byl poprvé přerušen hned během prvního kola, když se v Rauch Kurve srazil bezmála tucet vozů! Dvanáct minut před koncem sklouzl do štěrku Beckhäuser a zapříčinil další nasazení safety caru.

S vítězem Armstrongem a Waldherrem směl na stupínek vítězů i Dán Niclas Nielsen (US-Racing). Hostující lídr italského šampionátu Lorenzo Colombo (Bhaitech Racing) dojel za Vipsem a Lalibertém šestý.

Výsledky:

1. Marcus Armstrong, Prema

2. Michael Waldherr, Neuhauser

3. Niclas Nielsen, US

4. Juri Vips, Prema

5. Kami Laliberte, Van Amersfoort

6. Lorenzo Colombo, Bhaitech

 

2. závod

Také před druhým závodem víkendu patřila pole position Armstrongovi. Při vjezdu do druhé zatáčky ovšem hájil vedení příliš optimisticky, brzdil pozdě a společně s Aberdeinem opustil ideální stopu. Toho pohotově využil Drugovich a z úvodního kola se vrátil jako první před Armstrongem, Nielsenem a Correou. Beckhäuser si při kolizi poškodil vůz, musel v boxech měnit nos formule a nakonec byl klasifikován jako 22.

Opět se závodilo jen nepravidelně. Ve druhém kole vyjel safety car po nehodě Estnera s Gachotem a po jediném kole ostré jízdy byla vyhlášena další neutralizace kvůli srážce Malukase s Weertsem.

Drugovich, jemuž Felipe Nasr předpovídá budoucnost ve formuli 1, si už nenechal vítězství vzít. Američan Correa si vybojoval druhé místo před Armstrongem, který musel až do posledních metrů hájit třetí pozici před vláčkem, složeným z Aberdeina, Vipse a Waldherra.

Výsledky:

1. Felipe Drugovich, Van Amersfoort

2. Juan Manuel Correa, Prema

3. Marcus Armstrong, Prema

4. Jonathan Aberdein, Motopark

5. Juri Vips, Prema

6. Michael Waldherr, Neuhauser

 

3. závod

V sobotním závodě dojel na 10. pozici americký rookie David Malukas a proto mu připadlo v neděli pole position. Vedle něj se postavil další nováček, Ind Kush Maini. Hned za nimi ale číhal zkušený a favorizovaný Kim-Luis Schramm z týmu Ralfa Schumachera. Schrammovi však zkušenost nepomohly. Naopak, po prvním kole vedl Malukas před Mainim, Zendelim, Vipsem a Schrammem.

Safety Car na sebe tentokrát nechal čekat celá tři kola. Důvodem pro jeho vyjetí byl opět Beckhäuser, jehož Mücke-Tatuus se zavrtal do bariéry v Rauch Kurve. Restart nejlépe využil bratr pilota GP3 Kush Maini. Jezdec týmu Jenzer předjel Malukase, před kterého se vzápětí dostal i Juri Vips. Zkušený Estonec z týmu Prema poté potřeboval jen jediné kolo, aby od Mainiho převzal první místo a uháněl za vítězstvím.

Ind ztratil druhé místo hodinami v zatáčce Remus a na pódiu tak doplnili Vipse Nielsen a Armstrong. Závod skončil – jak jinak – po nehodě Cedrica Pira za safety carem.

Výsledky:

1. Juri Vips, Prema

2. Nicklas Nielsen, US

3. Marcus Armstrong, Prema

4. Kami Laliberte, Van Amersfoort

5. Lirim Zendeli, Mücke

6. Felipe Drugovich, Van Amersfoort