Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Grand magazín 10/2017 (9. – 21. června)

Grand magazín 10/2017 (9. – 21. června)

Zpravodajský souhrn věnovaný závodům a vozům GT.

Krátce ze světa

15. června
Audi zbrojí na blížící se 24hodinový závod v belgickém Spa. Automobilka se čtyřmi kruhy ve znaku zde docílila posledního triumfu v roce 2014. Podpory německého výrobce se letos dočkají dva vozy týmu WRT, nově jeden vůz Saintelocu a jeden z týmu ISR.

V barvách stáje WRT se jedná o posádky Rast/Müller/García a Mies/De Phillippi/Vervisch. Belgičané navíc nasadí další čtyři vozidla obsazená stálými jezdci. Posádku Gounon/Haase/Winkelhock s tovární podporou v týmu Sainteloc doplní ještě jeden vůz.

Stejná situace je i u české stáje ISR, kde se v podporovaném autě objeví trojice Kaffer/Van der Linde/Stippler. U druhého vozu lze předpokládat složení Schmid/Salaquarda/Albequerque.

Posílení týmů a změny ve složení se projeví i v přípravě v podobě šestihodinového závodu na okruhu Paul Ricard.

Výsledkový servis

ADAC GT Masters (3/7), Red Bull Ring

Do Rakouska zavítalo celkem 29 účastníků. Mezi nimi se s BMW M6 objevil první letošní příležitostný účastník, jímž byl brněnský Šenkýř Motorsport.

První závod

Jakmile Gounon odrazil útok Renauera v zatáčce Remus, nedal již soupeřům šanci převzít vedení. V celkovém hodnocení vedoucí Němec se postupně začal propadat na páté místo. Střídající Müller byl navíc potrestán, když jejich vůz nestrávil stanovený čas v boxech.

V závodě byl celkem třikrát vyslán na dráhu bezpečnostní vůz. Poprvé se mihl pět minut před začátkem zastávek, když Spengler po kontaktu s Engelhartem odstavil vůz na začátku startovní rovinky. Podruhé předcházela neutralizace zastavení závodu jedenáct minut před vypršením časového limitu po prudkém nárazu MacDowalla do svodidel.

Do třetího výjezdu bezpečnostního vozidla, za nímž pole dokončilo zbývajících šest minut závodu, stihl vybojovat třetí příčku Eng na úkor Asche. V bitvě dvou šampionů německého mistrovství mezi pátým Ludwigem a Götzem ke změně pořadí nedošlo.

Sestřih závodu si můžete prohlédnout Zde. Výsledky se nacházejí Zde.

Druhý závod

Engelhart zužitkoval nejlepší pozici z kvalifikace a postupně si budoval v čele sedmivteřinový náskok před Götzem a Aschem. Za touto trojicí se strhla bitva o Ludwigovo čtvrté místo. Na šampionovi z roku 2015 si nejdříve vylámal zuby Keilwitz. Po útoku vnějškem zatáčky Schlossgold využil jeho průjezd kačírkem k předjetí Eng. Ani jeho pokusy nevedly ke kýženému cíli, po útoku v zatáčce Remus musel záhy odrážet Keilwitze.

Ke zdolání bílého mercedesu napomohly až povinné zastávky. K nim zamířil dříve Keilwitz, takže střídající Gounon těsně překonal z boxů vyjíždějícího Stolze. Stejně se dopředu propracoval i Collard, střídající Enga.

Mezitím již probíhala bitva o druhé místo, které hájil Assenheimer před Auerem. Díky tomuto souboji se do jejich blízkosti dostal Keilwitz, jenž se dvě kola před koncem posunul na podium. V čele Ineichen navyšoval náskok až na deset vteřin, v závěru jej ale kvůli potížím s vynechávajícím motorem podstatně zredukoval Auer.

Sestřih závodu je Zde. Výsledky naleznete Zde.

Očekávané události

23. – 24. června - Blancpain Endurance (3/5); BGTS (5/10), Paul Ricard

Třetí podnik vytrvalostního dílu BGTS pojala řada týmů jako přípravu na vrcholný závod ve Spa. Víkendu se zúčastní letos rekordních 59 účastníků. Čtyři amatérské a dvacet smíšených posádek (navíc Black Falcon a BBT – AF Corse) doplní 35 soutěžících v celkovém hodnocení.

Jak již bylo uvedeno výše, jedná se o posily z Audi (ISR a Sainteloc s jedním vozem, WRT s dvěma). Místo krátkých závodů budou piloti projektu RYS týmu Reiter sbírat zkušenosti ve vytrvalostních podnicích ve Francii a Německu. Dvojici Wood/Heistekangas doplní zkušený Tomáš Enge.

Kvalifikaci (v sobotu 9.45 – 11.15 hodin), šest hodin trvající závod a časomíru můžete sledovat na stránkách pořadatele (Zde). Závod bude vysílán již v sobotu od 17.45 hodin do 00.15 hodin, start do zahřívacího kola proběhne v 17.55 hodin.

21. – 23. července - ADAC GT Masters (4/7), Zandvoort

27. – 30. července - Blancpain Endurance (4/5); BGTS (6/10), 24 hodin ve Spa

Doplňující odkazy

 Popis
Odkaz
Grand magazín 9/2017 (2. – 8. června)
Profil Blancpain Sprint Cup
Profil Blancpain Endurance Cup
Profil Blancpain GT Series
Profil ADAC GT Masters