Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda testovala specifikaci 3

Honda testovala specifikaci 3

Konečně razantní krok vpřed?

Honda nechtěla před víkendem v Ázerbájdžánu moc mluvit o vylepšeních, jejichž nasazení McLaren očekával. Na tom se vlastně nic nezměnilo, avšak web Motorsport přišel s informací, že Fernando Alonso v pátek testoval specifikaci 3, tedy novou verzi letošní pohonné jednotky, přičemž změněn byl hlavně spalovací motor.

Japonci se neodvážili použít najednou všechny nové díly, ale data z rovinek vypadají dobře i přes problém s převodovkou, který ukončil Španělovu účast v druhém tréninku. Alonso dosáhl na hlavní rovince maximální rychlosti 327 km/h, jeho týmový kolega se specifikaci 2 pouze 312 km/h. Samozřejmě, ještě je co zlepšovat. Esteban Ocon ve voze Force India poháněném mercedesem dosáhl rychlosti 354 km/h.

Navzdory viditelnému zlepšení se Alonso dnes vrátí k jednomu z motorů specifikace 2. Má jistou ztrátu 15 míst na startu závodu, protože nutně potřebuje novou MGU-H a s ní i nové turbo. Potřeboval by téměř zázrak, aby mohl bojovat o body, takže nemá smysl přidávat novému spalovacímu motoru zbytečné kilometry. Honda už pohonnou jednotku zabalila a posílá ji na analýzu. Pokud neobjeví žádnou hrozbu poruchy, prý by se mohla Alonsovi vrátit již v Rakousku.