Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton: Vettel nemá respekt, nebudu s ním mluvit

Hamilton: Vettel nemá respekt, nebudu s ním mluvit

Telemetrie ukázala, že ke zkoušce brzd nedošlo.

Je to velké téma, tak se do něj rovnou pusťme.

"Skutečně si myslím, že se nic nezmění. Kdo ví, možná přijde čas, kdy k sobě budeme na trati tvrdí. Pak se samozřejmě může stát, že jeden z nás bude mít pocit, že se ten druhý nezachoval férově, nebo byl až příliš agresivní, nebo se mu nebude líbit něco jiného . Ale jsme už dospělí muži, oba už máme hodně za sebou a za ten čas jsme nasbírali mnoho zkušeností. Náš vzájemný respekt je tak velký, jaký necítím vůči žádnému jinému jezdci, hlavně ne jeho kalibru."

To řekl Lewis Hamilton po prvních dvou závodech sezony. Nyní to vidí jinak a Sebastianu Vettelovi nehodlá dát ani šanci vysvětlit mu své chování.

"Tak za prvé, nemá mé číslo," řekl jezdec Mercedesu, když se dozvěděl, že Vettel si s ním chce promluvit. "Co se mě týče, za mě mluví činy na trati, ty jsou pro mě důležité. Slyšel jsem, co řekl po závodě a zdá se... Ale nechci ukazovat prstem. Už se stalo. Nemyslím si, že to bylo správné, a nejhorší je, že jsem ztratil závod kvůli opěrce hlavy.

Potřebuji čas, abych se s tím vyrovnal, ale ukázalo se, že nemá žádný respekt. Kdyby to bylo obráceně, kdyby přede mnou náhle zabrzdil nebo udělal něco podobného, ​​já bych si nemyslel, že si ode mě zaslouží takový typ reakce. Když někoho respektujete, ukážete to na trati.
"

O respektu vlastně mluvil i Vettel.

"Nemám s ním žádný problém. Velmi ho respektuji kvůli tomu, jaký je to jezdec," řekl pilot Ferrari. "Nemyslím si, že to (poškození předního křídla) bylo jeho záměrem, protože tam bylo i riziko poškození jeho vozu, čímž by závod pro něj skončil. Ale teď není správný čas, abych o tom mluvil. Budu o tom hovořit pouze s ním. Vyjasníme si to a půjde se dál. Možná nejsem dost chytrý, ale aspoň nejsem komplikovaný. Chci to s ním vyřešit a nemyslím si, že to musí být dlouhý rozhovor."

Vettel také řekl, že se neobává pošramocení své pověsti a že když se už rozdávaly penalizace, měl jednu dostat také Hamilton.

"Neobávám se toho. Jsme tady, abychom závodili. Jsme již dospělí muži a lidé očekávají, že budeme skutečně závodit tak, že nebudou věřit vlastním očím. To chtějí, ne pouze prosté výměny pozic. Závod jsem si užíval, pouze nesouhlasím s tím, že jsem byl potrestán a on ne."

FIA ale ví, proč Hamiltona nepotrestala. Telemetrie nepotvrdila Vettelovo tvrzení o zkoušce brzd, tedy úmyslném náhlém zpomalení, díky němuž by Hamilton mohl před restartem závodu získat bezpečný náskok. Data naopak ukázala, že Hamilton udělal prakticky přesně totéž, co před prvním restartem. Vettel se tedy pomstil za nic a teď dokonce hrozí, že vedoucí muž průběžného pořadí šampionátu, bojující o svůj pátý mistrovský titul a první pro jezdce Ferrari od roku 2007, přijde kvůli svým prohřeškům o jeden závod.

Pokud jezdec během dvanácti měsíců nasbírá 12 nebo více trestných bodů, bude mu zakázáno účastnit se nejbližší velké ceny. Vettel dostal za včerejší bodyček tři trestné body a už má dva za vystrčení Felipeho Massy mimo trať loni na Silverstone, dva za způsobení kolize v první zatáčce VC Malajsie 2016 a dva za incident s Danielem Ricciardem v závěru loňského závodu v Mexiku. Trestné body z loňské VC Velké Británie budou smazány 10. července, VC Rakouska se pojede 9. července.