Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren první body neslavil

McLaren první body neslavil

Honda by si mohla dát přestávku.

McLaren získal 2 body! Pokud si ale myslíte, že ve Wokingu teklo šampaňské potokem, tak jste na omylu. První dva body získané Fernandem Alonsem v osmém závodu sezony nejsou podle jeho závodního ředitele Érica Boulliera důvodem k oslavě. Dodejme, že dva body jsou příliš málo na to, aby se tým z Wokingu odlepil ze dna pořadí v Poháru konstruktérů.

"Tým odvedl skvělou práci a jezdci z vozu dostali maximum," cituje Boulliera Motorsport. "Fernando byl v dobré pozici, nadchlo ho to a odjel fantastický závod. Opravdu, opravdu skvělý. Škoda, že Stoffel musel po zablokování kol do boxů, mohl získat bod za 10. místo. Každý bod je pro tým odměnou, pouze toto bylo dnes důležité. Ale neusmívám se a nejsem nadšený. Kvůli tomuto tady nejsem já a už vůbec ne McLaren. Ale z matematického hlediska je to pro tým dobrý výsledek."

V jiném rozhovoru se Boullier vyjádřil k teorii o budoucnosti McLarenu a Hondy, ke které se dostala zahraniční média. Partnerství s Hondou je pro McLaren dobré z dlouhodobého hlediska, jenže se už nutně potřebuje vrátit do boje o vítězství. Takže...

"Na papíře to vypadá jako dobrá strategie," potvrdil Francouz televizi Sky. "Pokud bychom mohli používat motor někoho jiného a počkat, dokud nebude Honda konkurenceschopná, proč ne? Je to jeden z několika scénářů, které momentálně zvažujeme."

Pokud nic jiného, ​​tak oznámení přestávky by bylo ohleduplnější než oznámení definitivního rozchodu z důvodu neschopnosti jednoho z partnerů. Nebo by Hondě opravdu vyhovoval jeden, dva roky mimo světla reflektorů, pouze v pozici dodavatele Sauberu?

Vývojový program Hondy přitom prý konečně zaznamenal úspěch. Nová verze letošní jednotky, tzv. spec 3, kterou v pátek v Baku testoval Fernando Alonso, je údajně výkonnější než předchozí a vozy McLarenu díky ní zrychlí o celé desetiny sekundy na kolo.

"Novinky v oblasti spalovacího motoru jsou zaměřeny na výkon," prozradil Jusuke Hasegawa, výkonný šéfinženýr Hondy. "Obyčejně nemluvíme o tom, kolik výkonu jsme získali, ale na tomto okruhu je to více než dvě nebo tři desetiny díky novému motoru. Co se týče spolehlivosti, se spalovacím motorem nebyl žádný problém, takže se teď můžeme koncentrovat na výkon a čas na kolo."

Tři desetiny sekundy není málo, jenže je to první zlepšení oznámené od úvodního zimního testu, po kterém se uvádělo, že nová pohonná jednotka Hondy je slabší než loňská. A konkurence také nespí. Alonso toho už prý má dost a právě proto byl Toto Wolff viděn při rozhovoru s Flaviem Briatorem. S Cyrilem Abiteboulem a Alainem Prostem zase mluvil Luis Garcia Abad, další člen Španělova managementu. Samozřejmě, nikdo nepotvrdil, že řeč byla o Alonsově budoucnosti u Mercedesu nebo Renaultu.