Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Festival rychlosti vzdá hold Berniemu Ecclestonovi

Festival rychlosti vzdá hold Berniemu Ecclestonovi

Jezdec, manažer, majitel týmu, impresário a legenda.

Tento víkend se v anglickém Goodwoodu koná Festival rychlosti (Festival of Speed) a diváci mají možnost vidět spoustu závodních strojů různých kategorií z mnoha dekád motorsportu. Nechybějí vozy NASCAR, GT, rallye, F1, ale přítomné jsou i předválečné konstrukce a cestovní automobily. Organizátoři se rozhodli, že letos vzdají hold Berniemu Ecclestoneovi, který po sobě zanechává výraznou stopu především v F1. Připomeňme, že na začátku roku nečekaně přišel o místo šéfa MS F1, přestože noví majitelé série ho původně chtěli nechat u kormidla nejméně další tři roky. Zítra mezi 15:00 a 15:20 na trať vyjede pět vozů, reprezentujících pět období života Bernieho Ecclestonea.

Jezdec (Connaught)

Málokdo už může říct, že viděl Bernieho Ecclestonea za volantem závodního vozu. Obchodník s automobily na přelomu 40. a 50. let jezdil v kategorii F3 a většinou závodil pouze na okruhu Brands Hatch. Svou přilbu rychle pověsil na hřebík po sérii nehod, ale nejzářivější bod jeho jezdecké kariéry přišel později, v roce 1958, když se rozhodl zúčastnit Velké ceny Monaka. Koupil vybavení i vůz týmu Connaught, ale skončil v početné skupině jezdců, kterým se nepovedlo kvalifikovat do závodu.

Manažer (Lotus 72)

Jeho kariéra manažera závodníků byla poznamenána dvěma tragédiemi. Od roku 1957 byl manažerem několika jezdců včetně Stuarta Lewis-Evanse, který podlehl popáleninám po explozi motoru jeho vozu ve Velké ceně Maroka 1958. Otřesený Ecclestone se opět stáhl z motorsportu. Vrátil se, když ho jeden z jeho bývalých svěřenců přesvědčil, aby se staral o kariéru talentovaného Jochena Rindta. Rakušan je jediným mistrem světa F1, kterému byl titul udělen post mortem.

Majitel týmu (Brabham BT49)

V roce 1971 koupil tým Brabham a spojil síly s konstruktérem Gordonem Murrayem. Za jeho tým závodili Carlos Pace, Carlos Reutemann, Niki Lauda i Nelson Piquet. Piquet Ecclestoneovi přivezl dva mistrovské tituly a v roce 1981 tým Brabham získal i Pohár konstruktérů.

Impresário (Ferrari F2001)

V 70. letech Ecclestone jako šéf FOCA získal kontrolu nad komerčními právy na F1, ze které se pod jeho vedením stal globálně populární sport, který se prostřednictvím televizních přenosů dostal ke stovkám milionů fanoušků.

Legenda (Mercedes F1 W07 Hybrid)

Po roce 2016 už F1 neřídí jediný muž. Jeho kompetence se musely rozdělit mezi tři ředitele.

Přímý přenos z Goodwoodu můžete sledovat zdarma prostřednictvím YouTube kanálu Goodwood Road & Racing.