Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Hamilton vyhrál, Vettel až sedmý!

Hamilton vyhrál, Vettel až sedmý!

VC Velké Británie - závod.

Vítejte na Formule.cz a při sledování Velké ceny Velké Británie! Jednou ročně má F1 zastávku v zemi, kde sídlí šest z deseti týmů F1. Pod britskou vlajkou závodí pouze tradiční týmy McLaren a Williams, ale své továrny mají v Anglii i Force India (ta přímo v Silverstone) a Red Bull, Renault tam vyrábí své šasi a Mercedes šasi i motory. A zmínit je třeba i tým Haas, který má v Británii logistické centrum a další části týmu jsou v Itálii a v USA. Doma jsou také jezdci Jolyon Palmer a Lewis Hamilton.

Druhý jmenovaný včera s přehledem získal pole position. Druhá a třetí startovní pozice patří jezdcům Ferrari Kimimu Räikkönenovi a Sebastianu Vettelovi. Ze čtvrté měl startovat Valtteri Bottas, ale výměna převodovky ho odsunula až na deváté místo. Čtvrté díky tomu připadlo Maxu Verstappenovi, který byl po kvalifikaci nešťastný, že Mercedes a Ferrari se i v Silverstone zdají být mimo dosah jeho týmu Red Bull.

Z pátého místa měl velkou radost Nico Hülkenberg z Renaultu. Následují Sergio Pérez a Esteban Ocon z Force India a Stoffel Vandoorne, nováček McLarenu. V páté stojí vedle Bottase Romain Grosjean, který si po kvalifikaci stěžoval, že ho v závěru důležitého kola zablokoval Hamilton připravující se na své rychlé kolo. Poslední startovní řada patří Danielu Ricciardovi a Fernandu Alonsovi. Alonsa dostala na poslední místo spousta penalizací za výměnu pohonné jednotky, Ricciarda porucha v první části kvalifikace a pár penalizací za výměnu některých částí pohonné jednotky a převodovky.

Okruh v Silverstone je dlouhý 5891 metrů, má 18 zatáček a vítězem bude ten jezdec, který ho jako první absolvuje dvaapadesátkrát. Jezdci mají na výběr z červených (superměkkých), žlutých (měkkých) a bílých (středně tvrdých) pneumatik Pirelli. Ti v prvních pěti řadách mají červené, výjimkou je pouze Valtteri Bottas, který si ve druhé části kvalifikace vybojoval možnost startovat na žlutých, což by mu mělo umožnit zajet delší první stint. Krátce před startem je v Silverstone 21°C a neprší, ačkoli je vysoká hrozba deště během závodu.

Jezdci vyrazili do zahřívacího kola.

Palmer během zahřívacího kola oznámil problém s elektronickým řízením brzd a dlouhý brzdový pedál. Ze závodu odstoupil ještě před startem, přitom měl začínat na 11. místě, což by mu dalo velkou šanci na zisk prvního bodu. Jeho soupeře čekalo další zahřívací kolo, maršálové zatím jeho vůz odtlačili za bariéry.

"Sebastianovi (Vettelovi) hoří brzdy," oznámil během rozsvěcování červených světel Verstappen a jen malinko přeháněl. Možná i kvůli tomu se Vettelovi nepodařilo udržet třetí místo a klesl za něj. Hamilton měl perfektní start a okamžitě si začal budovat náskok před Räikkönenem. Hülkenberg musel bojovat s Oconem, ale nakonec si páté místo udržel. Carlos Sainz a Daniil Kvjat kolidovali a zapříčinili výjezd safety caru. Sainz v závodě nepokračoval, Kvjat po návštěvě mechaniků klesl na poslední místo.

Wehrlein využil jízdu za bezpečnostním vozem k přezutí na bílé pneumatiky. Alonso se zdarma posunul už na 16. místo. Pořadí za safety carem: 1. Hamilton, Räikkönen, Verstappen, Vettel, Hülkenberg, Ocon, Bottas, Pérez, Vandoorne, Massa, Grosjean, 12. Ricciardo.

Ricciardo se možná snažil až příliš a výjezd mimo trať při předjíždění Magnussena ho hodil na poslední místo. V 6. kole se Bottas dostal před Ocona a začal pronásledovat Hülkenberga. Drama nebylo ani z Bottasova předjetí Hülkenberga, Němec se ani nepokoušel bránit. Teď už byl před Bottasem Vettel brzděný Verstappenem.

V 9. kole dostal Kvjat trest průjezdu boxovou uličkou za nebezpečný návrat na trať po kolizi se Sainzem. Ricciardo mezitím procházel polem soupeřů jako nůž máslem a na druhý pokus předjel i Magnussena, ale pak narazil na ještě tvrdí oříšek. Hleděl na zadní křídlo Fernanda Alonsa, jedoucího těsně za mladým Lancem Strollem.

Ricciardovi trvalo až do 12. kola, než se s pomocí DRS na poslední chvíli vrhl dovnitř Stowe a vzal si Alonsovo 13. místo. V dalším kole už byl před Strollem. Ztráta Räikkönena na Hamiltona se mezitím ustálila na třech sekundách a Bottas na žlutých pneumatikách jen pomalu doháněl bezmocného Vettela. V 13. kole tato Verstappen a Vettel předvedli nádherný a velmi tvrdý souboj, oba jezdci si vyzkoušeli i jízdu všemi čtyřmi koly za obrubníkem, ale pořadí se neměnilo. To Vettela naštvalo a následující kolo strávil nalepený na mladém Nizozemci, ale neuspěl a do reality ho vrátil až přetáčivý smyk. Ustál ho, ale najednou musel myslet na Bottase stejně jako na Verstappena. Ricciardo mimo pozornost kamer pokořil i překážku jménem Grosjean.

Red Bull zareagoval přezutím Verstappena na žluté pneumatiky, ale mechanik při levém zadním kole udělal malou chybu a Vettelův undercut byl úspěšný. Z tohoto souboje měl velkou radost Bottas, jehož žluté pneumatiky byly ještě v pořádku a před sebou měl čistý vzduch. Vettel nasadil vysoké tempo a pohodlně předjel Hülkenberga, čímž se také dostal do čistého vzduchu. Němec ve službách Renaultu se nechal předjet i Verstappenem, soustředil se na Oconův pokus o undercut. Odpor nekladl ani Vandoorne Ricciardovi.

Sedmé místo Ricciardo získal zastávkou Péreze, který opět klesl za Ocona. Nepřezutí zůstávali Hamilton, Räikkönen, Hülkenberg, Ricciardo, Vandoorne i Massa. Räikkönen zastavil v 24. kole a klesl za Bottase. Mercedes zareagoval okamžitě a Hamilton dostal žluté pneumatiky. Obešlo se to bez ztráty vedení, Bottas zůstal na druhém místě. Hülkenberg se po zastávce bezpečně vrátil před jezdce Force India, Massa klesl až za nepřezuté saubery, Vandoorne za Massu.

V první desítce již byli nepřezutí pouze Bottas, Ricciardo a Magnussen. Pořadí v 28. kole: 1. Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Magnussen, Ocon, Pérez, Ericsson, 12. Massa. Ukazovalo se, že Hamilton má závod pevně v rukou. Druhý Bottas na dálku bojoval s Vettelem a šestý Ricciardo se chtěl před zastávkou dostat do co nejlepší pozice vůči jezdcům v pomalejších vozech.

Bottas měnil pneumatiky až po 32 kolech. Nyní měl 19 kol na červených pneumatikách na útok na Vettela, aby ho obral o cenné body. Ricciardo zastávkou klesl na 10. místo. Vrátil se na žlutých pneumatikách a čekala ho cesta skrz dvojici Force India, brzděnou ještě nepřezutým Magnussenem. Všechny tři předjel během necelých tří kol. Jeho novým úkolem bylo dohnat a předjet Hülkenberga. Alonso odstoupil z důvodu poruchy pohonné jednotky.

Magnussenovou zastávkou jsme dostali reálné pořadí: 1. Hamilton, Räikkönen, Vettel, Bottas, Verstappen, Hülkenberg, Ricciardo, Ocon, Pérez, 10. Massa.

Ve 42. kole Bottas překročil DRS hranici za Vettelem a okamžitě zaútočil. Tentokrát to byl on, kdo musel až za obrubník, ale Vettel se v následující zatáčce udržel na asfaltu i na třetím místě, i když to bylo za cenu tvrdého zablokování kol, za což mu pneumatiky jistě nebyly vděčné. Trvalo to jenom kolo a Bottas opět otevřel DRS a tentokrát manévr dokončil ještě před zatáčkou Stowe. Vedoucí muž průběžného pořadí šampionátu klesl na čtvrté místo. Bottas se chtěl ještě pokusit o útok na o pár sekund vzdáleného Räikkönena, ale už mu nezbýval čas.

Bottas se ale na druhé místo přece jen dostal. Räikkönenova levá přední pneumatika nevydržela dlouhý a náročný stint a zradila ho méně než tři kola před koncem. Räikkönen zastávkou klesl na čtvrté místo, ale to ještě nebylo pro fanoušky Ferrari to nejhorší. V předposledním kole dostal defekt na stejném kole i Vettel! Do boxů měl mnohem delší cestu než kolega a v konečném pořadí mu až patří sedmé místo.

Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Velké Británie a vymazal téměř celou bodovou ztrátu na Sebastiana Vettela. Němec teď vede šampionát s náskokem jediného bodu. Mercedes na stupních vítězů slavil double, Hamiltonovi dělali společnost Finové Valtteri Bottas a Kimi Räikkönen.

  Jezdec Tým Ztráta
1. Hamilton Mercedes 1h 21:27.430
2. Bottas Mercedes + 0:14.063
3. Räikkönen Ferrari + 0:36.570
4. Verstappen Red Bull + 0:52.125
5. Ricciardo Red Bull + 1:05.955
6. Hülkenberg Renault + 1:08.109
7. Vettel Ferrari + 1:33.989
8. Ocon Force India - 1 kolo
9. Pérez Force India - 1 kolo
10. Massa Williams - 1 kolo
11. Vandoorne McLaren - 1 kolo
12. Magnussen Haas - 1 kolo
13. Grosjean Haas - 1 kolo
14. Ericsson Sauber + 1 kolo
15. Kvjat Toro Rosso + 1 kolo
16. Stroll Williams + 1 kolo
17. Wehrlein Sauber + 1 kolo
18. Alonso McLaren
19. Sainz Toro Rosso
NS Palmer Renault