Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Räikkönen a Vettel měli odlišná selhání pneumatik

Räikkönen a Vettel měli odlišná selhání pneumatik

Pouze Vettela postihl klasický defekt.

Pirelli už stihlo udělat rychlou analýzu zbytků levých předních pneumatik Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena a dospělo k závěru, že se jednalo o dvě zcela odlišná selhání. Räikkönenově pneumatice se uvolnil běhoun, přičemž všechen vzduch zůstal uvnitř pneumatiky. Na rozdíl od ní, Vettelova pneumatika přišla o veškerý tlak, což způsobil klasický defekt. Pirelli ještě bude zkoumat, zda k Vettelovu defektu nějak přispělo zablokování kol i celý souboj s Valtterim Bottasem.

"Nemyslím si, že je na vině někdo konkrétní. Zpětný pohled je skvělý, při něm je to snadné (soudit), ale v té době jsme měli pocit, že je všechno v pořádku. Myslím, že Kimi měl stejný problém a jeho pneumatiky byly nejméně o pět nebo šest kol novější. Takže si myslím, že nás to oba překvapilo," řekl Vettel v rozhovoru poskytnutém jen pár minut po skončení závodu.

Ani Räikkönen nedostal žádné varování, že jedna z jeho pneumatik se možná nedožije konce závodu. Selhání jeho pneumatiky zatím zůstává záhadou.

"Všechno bylo víceméně normální," řekl po závodě finský jezdec. "Měli jsme pohodlný náskok, do konce zůstávala dvě kola. Nevím, co se stalo. Před 6. zatáčkou (Brooklands), pod tunelem... Nedá se říct, že pneumatika explodovala, ale zničehonic se oddělil běhoun. Nemyslím si, že jsem přes něco přejel a vše se zdálo být v normálu. Měl jsem štěstí, že jsem mohl pokračovat."

Räikkönen také řekl, že po startu už prakticky neměl šanci vzít Hamiltonovi jeho vítězství. "V některých místech jsme se po celý víkend trápili, dnes stejně jako v pátek. Chtěl jsem se zavěsit za Lewise, udržovat stálý odstup, ale prostě jsem neměl dost rychlosti. Mohli jsme být druzí, ale teď nás čeká kus práce. Měli jsme dobrý start, ale jakmile jsme byli vzadu, už jsme neměli reálnou šanci porazit je."