Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Mercedes bral v Silverstone absolutně všechno!

Mercedes bral v Silverstone absolutně všechno!

Hamilton získal pátý grand slam.

Tým Mercedes si ze Silverstone odváží maximum. Byl nejrychlejší ve všech trénincích, v kvalifikaci i v závodě. Vyhrál šestou velkou cenu v této sezoně a do Poháru konstruktérů podruhé získal maximální počet 43 bodů. Prožil víkend snů a soupeře položil na lopatky.

Trojnásobný mistr světa Lewis Hamilton vybojoval už 57. vítězství, z toho páté ve své domácí Velké ceně Velké Británie. Vyrovnal se tím Jimu Clarkovi a Alainu Prostovi. A získal také popáté prestižní grand slam, tedy pole position, nejrychlejší kolo v závodě, vítězství a vedení od startu do cíle. Tím se vyrovnal legendárním závodníkům Albertu Ascarimu a Michaelu Schumacherovi. Úspěšnější je už jen Jim Clark (8). Ztrátu na vedoucího Sebastiana Vettela v průběžném pořadí mistrovství světa snížil na rozdíl jediného bodu. Co víc si mohl přát?

Nic. Vyplývá to i ze slov Lewise Hamiltona: „Stál jsem na špici, měl velmi dobrý start a potom jsem si dokázal vytvořit náskok před Kimim a kousek po kousku ho zvyšovat. Měli jsme v plánu přezout v 19. kole nebo tak nějak. Do té doby se mi podařilo náskok zvýšit a nakonec jsem ho měl docela slušný. A pak už šlo jen o to, držet se dvanáct až čtrnáct vteřin před ním. Na obřích televizních obrazovkách rozmístěných podél trati jsem na několika místech sledoval, jak si počíná Valtteri. Takže jsem viděl kus závodu. A v závěru jsem se doslechl, že nejednomu soupeři praskla pneumatika. Sám jsem se potýkal s drolením gum a vibrací. Když jsem věděl, že i jiní mají problémy, radši jsem v posledních pár kolech zvolnil. Překvapilo mě, co potkalo Ferrari, protože jsem nikde neviděl žádné úlomky.

 

 

Valtteri Bottas měl hodně těžkou pozici, protože kvůli penalizaci za výměnu převodovky startoval až z 9. pozice. Správně zvolená taktika spolu s výborným výkonem ho vynesly až ke stupni vítězů. V závěru mu ještě pomohly problémy Ferrari s předními pneumatikami, takže se ve 49. z 51 kol dostal až za záda kolegy Hamiltona.

To byl panečku závod!“ zářil v cíli Valtteri Bottas. „Pochopitelně bych byl rád vyhrál, ale i tak jsem spokojený, protože to byl rozhodně jeden z mých nejlepších závodů za celou dosavadní kariéru. Párkrát jsem musel bojovat tvrdě, ale nakonec to pro mě dopadlo dobře. V první fázi na měkkých gumách jsme vydrželi déle, než se čekalo, a byly fakt dobré. V poslední fázi jsem ze stáje dostal pokyn, abych na pneumatiky dával pozor, protože některým jiným týmům nevydržely. Ale já jsem si na ně stěžovat nemohl. Každopádně pro nás bylo štěstí, že měl Kimi v samém závěru defekt a já se tím dostal na druhé místo. Ale to k závodům patří. Tentokrát stálo štěstí na naší straně.