Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda zůstane s McLarenem, tvrdí Jamamoto

Honda zůstane s McLarenem, tvrdí Jamamoto

Nehrozí ani roční přestávka.

Šéf sportovního oddělení Hondy Masaši Jamamoto řekl, že automobilka zůstane v F1 jako partner McLarenu.

Ještě před začátkem sezony se začalo mluvit o tom, že tradičnímu britskému týmu došla trpělivost a bude se snažit získat jiný motor. Jeho nový výkonný ředitel nedávno nepřímo přiznal, že sondoval situaci u Mercedesu i Ferrari. Kromě toho smlouva se Sauberem ještě nebyla podepsána a švýcarský tým opět zvažuje své možnosti, takže japonská automobilka by se mohla ocitnout mimo F1. To se ale nejspíš nestane. Honda a McLaren mají podepsanou smlouvu na několik dalších sezon a McLaren by jednostranné porušení tohoto kontraktu vyšlo velmi draho, přičemž Honda je odhodlaná bojovat i příští rok.

"Často mluvím s naším prezidentem Takahirem Hačigem a členy představenstva a vím, že nemají v úmyslu odejít z F1," řekl Jamamoto.

Automobilka nesouhlasí ani s tím, aby McLaren dočasně přešel k jinému výrobci, zatímco ona by pokračovala ve vývoji své pohonné jednotky mimo velké ceny nebo se Sauberem, protože vzhledem k současným výsledkům je velmi nepravděpodobné, že by se jí už příští rok podařilo dohnat konkurenci. "Máme podepsanou smlouvu a naše rozhovory se nesou v duchu toho, že budeme pokračovat. Vyloučili jsme i možnost, že by McLaren mohl dočasně používat pohonné jednotky jiného výrobce."

Jamamoto také potvrdil, že náhlý odchod Monishy Kaltenbornové z místa šéfky Sauberu může znamenat, že McLaren zůstane jediným týmem používajícím motory Honda. "Se Sauberem jsme měli velmi pozitivní jednání, když tam ještě byla Monisha Kaltenbornová. Věci se ubíraly správným směrem, jenže nové vedení změnilo směr a opět jsme u jednacího stolu."