Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bourdais usedl 72 dní po vážné nehodě znovu za volant

Bourdais usedl 72 dní po vážné nehodě znovu za volant

Francouz by mohl stihnout závěr sezony.

Francouz Sébastien Bourdais, který do sezony vstoupil vítězstvím v St. Petersburgu a druhým místem v Long Beach, opět usedl za volant vozu týmu Dale Coyne Racing. Bourdais se vážně zranil před 10 týdny během kvalifikace na 500 mil Indianapolis. Tvrdý náraz do zdi odnesl zlomenou kyčlí a pánví.

Ale už po 72 dnech mohl Bourdais znovu testovat vůz IndyCar Series. Osmatřicetiletý rodák z Le Mans odjel v pondělí 80 kol na okruhu v Ohiu, kde série v neděli závodila. Absolvoval tak skoro celou závodní zátěž, následky zranění ale vůbec nepociťoval.

„Je skvělé být zase v autě a cítím, jakoby se vůbec nic nezměnilo. Uplynuly dva a půl měsíce, sednu do auta a cítím se dobře, to je velmi pozitivní,“ řekl Francouz po testu.

Trať v Ohiu je velmi fyzicky náročná a klade na jezdce velké požadavky. Bourdais ale žádné problémy se zraněnou pánví nepociťoval. Problémy měl jinde, a to u krčního svalstva, které si během rehabilitace odvyklo na závodní zátěž.

„Jediné, co zatím není připravené na závodění, je krk, ale myslím, že vím, co se děje. Zvedal jsem činky a všechno možné, ale když jste takhle mimo závodění, tak je to těžké. Jsem si jistý, že kdybych znovu usedl do auta zítra, už by to bylo lepší, ale první den je to pro váš krk šok. Říká si: Co to děláš?´“ dodal.

Bourdais se nevyhnul menší kolizi, když v polovině testu vyjel mimo dráhu a lehce poškodil přední přítlačné křídlo. Ale časy, které v pondělí odpoledne zajížděl, by mu v sobotu stačily na postup z první části kvalifikace a to i přesto, že nemohl využít měkkou sadu pneumatik.

„Byl to velmi produktivní den. Přál bych si, aby se na Mid-Ohiu jelo příští víkend a Dale (Coyne, majitel týmu, pozn. red.) s tím souhlasil,“ žertoval Francouz. Teď jej ale čeká dvoutýdenní rodinná dovolená na západním pobřeží USA. „Dlužím to Claire (manželka, pozn. red.) a dětem,“ dodal Bourdais.

Podle týmu bude Bourdais určité závodit v posledním závodě letošní sezony 17. září v Sonomě. Určitě vynechá nadcházející dva závody, které se jedou na oválech. Tým by jej rád nasadil už ve Watkins Glen na začátku září, musí ale vyhodnotit, zda je to reálné. Kromě Bourdaisova zdravotního stavu je tu také otázka nákladů. Letošní sezona je totiž pro Dale Coyne Racing nesmírně drahá a stáj už přišla o několik monokoků.