Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Signes se pojede 340 km/h s pedálem na podlaze

V Signes se pojede 340 km/h s pedálem na podlaze

Bez šikany na předchozí rovince by to prostě nešlo.

F1 se příští rok po deseti letech vrátí do Francie. Velká cena se pojede na 5,8 km dlouhé konfiguraci okruhu Paul Ricard se šikanou rozdělující velice dlouhou rovinku Mistral na dvě části. Část fanoušků byla zklamaná, když se dozvěděla, že jezdci nebudou do rychlé zatáčky Signes brzdit z maximální dosažitelné rychlosti. Takto by to ale mělo být lepší nejen z pohledu bezpečnosti. Před šikanou i před Signes se pojede přes 300 km/h, přitom před Signes by jezdci neměli sundat nohu z plynového pedálu.

"FIA to prozkoumala a rychlost před šikanou by měla být 343 km/h, takže retardér má své opodstatnění," řekl Gilles Dufeigneux, ředitel Velké ceny Francie. "Šikana byla přidána, aby se motory na rovince dlouhé 1,8 kilometru nedostaly na své maximum. Dobré je i to, že takhle vzniklo další místo vhodné k předjížděcím manévrům. Díky tomu budeme mít tři rovinky, na kterých budou vozy dosahovat ohromnou rychlost. Po dvou, před první a osmou zatáčkou, bude následovat tvrdé brzdění, zatímco v Signes (10. zatáčka) se pojede s pedálem na podlaze. Podle FIA ​​budou mít vozy před šikanou rychlost 344 km/h a před Signes 343 km/h.

Jezdci nám řekli, že šikana by mohla být příležitostí předjíždět bez použití DRS. Během víkendu Velké ceny Rakouska jsme tuto konfiguraci ukázali některým jezdcům včetně Lewise Hamiltona, Sebastiana Vettela a Fernanda Alonsa. Líbila se jim a řekli, že 5,8 kilometru dlouhá verze je dobrou volbou."

Samotná trať je příležitostně využívána na testování vozů a pneumatik F1, takže se nemusí moc měnit. Investuje se hlavně do tribun, které by měly nabídnout 40 až 45 tisíc míst na sezení a dalších 20 až 25 tisíc lidí se vejde na přírodní ochozy.