Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Haas překvapen ztrátou na Ferrari

Haas překvapen ztrátou na Ferrari

Jeho technologický partner hraje jinou ligu.

Jak víme, tým Haas má s Ferrari uzavřenou lukrativní smlouvu na technologické partnerství. Od Ferrari nakupuje kromě pohonných jednotek, převodovek a zavěšení i mnoho dalších mechanických částí vozu, další věci nakupuje od dodavatelů Ferrari a ve spolupráci s Dallarou se pak soustřeďuje na aerodynamiku, kterou testuje ve větrném tunelu Ferrari. Předpokládalo se, že Haas díky tomu bude B-tým Ferrari, pouze o něco pomalejší. Avšak ve skutečnosti je Haas součástí středu pole a nechápe, kde Ferrari spolu s Red Bullem a Mercedesem berou dvě sekundy na kolo.

"Myslím, že máme dva dobré jezdce, oba sbírají body a vůz je velmi dobrý. To je sice pěkné, ale musím se mračit, když vidím, že na nejlepší ztrácíme jednu až dvě sekundy. Nerozumíme proč, když máme špičkové vybavení. A takto je na tom každý tým, který nepatří do první trojky. Kdybyste se mě zeptali na největší problém, tak to je on. První tři týmy jsou světelné roky před ostatními," řekl americký podnikatel Gene Haas v rozhovoru pro Motorsport. "Jsou to týmy, které vyvíjejí vlastní motory, převodovky i šasi, což je pro ně přirozená výhoda. Jak je porazit? Upřímně, nemám zdání. Je to deprimující."

Haas je přesvědčen, že to není pouze problém týmů středu pole, ale celé F1. Není zdravé, aby se polovinu sezony objevovali na stupních vítězů pouze jezdci tří týmů, s výjimkou VC Ázerbájdžánu, kde se na třetí místo dostal Lance Stroll z Williamsu.

"Máme tady špičkové týmy a máme týmy středu pole. Střed pole je velmi vyrovnaný, prakticky všichni jezdíme v rozmezí jedné sekundy. Tato skupina je velmi vyrovnaná, jenomže vpředu je skupinka mimo dosah nás všech. Ve skutečnosti nikdo mimo těchto tří týmů nemá šanci vyhrát. Pokud se jeden z jejich jezdců v závodě ocitne na dvacátém místě a vrátí se na šesté, tak ostatní nemají žádnou šanci vyhrát závod."