Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Di Grassi obhajuje Halo

Di Grassi obhajuje Halo

Formule E by měla vypadat futuristicky.

Informace prezidenta FIA Jeana Todta, že nový monopost pro Formuli E, připravovaný na sezonu 2018/19, bude vypadat jinak, než se čekalo, vzbudila značný rozruch. Nejvíce rozporuplných reakcí vyvolalo zjištění, že auto bude mít Halo.

Systém na ochranu hlavy jezdce má stále hodně odpůrců, tvrdících, že pak už nepůjde o klasický monopost. Úřadující mistr série Lucas di Grassi je však jiného názoru. „Vůz bude vyhlížet opravdu cool,“ svěřil se serveru Autosport. „Jestliže se monokok zakryje, neznamená to hned, že nejde o otevřené auto. Kapotovaná kola jsou pak efektivnější a vypadají futuristicky. Design se mně líbí. Také aerodynamika by neměla být rušivým elementem. My ji ostatně tolik nepotřebujeme, protože všechna auta budou beztak stejná.

Brazilec nevidí perspektivu v tom, aby Formule E napodobovala F1. Měla by naopak být platformou pro vyzkoušení řešení, která u vozidel se spalovacími agregáty nejsou realizovatelná. „Mám na mysli například baterie integrované do difuzoru, chladiče umístěné v podlaze nebo motory vestavěné do kol – všechno je možné,“ je přesvědčen.