Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ilmor dokáže zlepšit motor Hondy

Ilmor dokáže zlepšit motor Hondy

McLaren před těžkým rozhodnutím.

Zdroje webu Motorsport tvrdí, že Honda přijala pomoc od Ilmoru a že zkušené společnosti se nedávno podařilo objevit způsob, jak zásadně zvýšit výkon problematického motoru. To má být důvodem, proč se McLaren, původně odhodlaný se vyhnout dalšímu utrpení se slaboučkým motorem, nyní neumí rozhodnout.

"Součásti letošních změn ve způsobu práce na projektu F1 je i využití vstupů od konzultantů zvenčí, aby se urychlilo zlepšování pohonné jednotky," píše o Hondě Motorsport.com. "Přestože Honda neprozradila, čí služby využívá, zdroje potvrdily, že Hondě ze současných problémů pomáhá i velmi respektovaná společnost Ilmor. V době největšího tlaku na nalezení rychlých řešení, kdy McLaren od Hondy požaduje krok vpřed, pokud má partnerství pokračovat, se ukázalo, že intenzivní práce Ilmoru na všech aspektech jednotky vyústila v nadějné výsledky na dynamometru."

Motorsport zařadil na seznam společností pomáhajících Hondě i Mercedes. Shoduje se to se zprávami, které kolovaly na začátku sezony. Mercedes, Ferrari a Renault chtějí Hondu porážet, což by nebylo možné, kdyby z F1 opět odešla. Žádný výrobce tedy nemá nic proti tomu, aby Ilmor vyzbrojený poznatky Mercedesu pomohl Hondě smazat velkou část současné výkonnostní ztráty. Samotný Ilmor se specializuje na spalovací motory, s hybridními systémy se setkal pouze v F1, když donedávna pomáhal Red Bullu a Renaultu. Mluvčí Hondy potvrdil spolupráci s lidmi zvenčí, ale také oznámil, že detaily nemají být prozrazeny.

Pozitivní zprávy přišly v hodině dvanácté. McLaren se potřebuje co nejdříve rozhodnout, zda zůstane s Hondou nebo se pokusí dohodnout s Renaultem, protože je načase začít pracovat na detailech zádi vozu pro sezonu 2018. Od vyřešení otázky motoru závisí i zájem Fernanda Alonsa zůstat součástí týmu.