Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel nedostal šanci vyhrát

Vettel nedostal šanci vyhrát

Räikkönena rozzlobila nesmyslná penalizace.

Sebastian Vettel měl dnes po skončení velké ceny pocit, že nedostal skutečnou šanci vyhrát. Svého největšího soupeře v boji o titul Lewise Hamiltona pronásledoval téměř celý závod, ale odhodlal se pouze k jedinému vážnému útoku. Po Hamiltonově bezchybném startu se rozhodl číhat v závětří, jenže Mercedes mu brzkou zastávkou vzal možnost pokusit se o undercut. Zůstal na trati déle a doufal, že Hamiltona zdrží jeho týmový kolega, který ale odolával pouze chvíli, po první výjezd z Eau Rouge. Ve stejném místě se o výsledku rozhodovalo podruhé, když se z trati ve třech čtvrtinách závodu stáhl safety car. Vettel si ale útok nenačasoval nejlépe a nakonec Hamiltona pouze postrašil a ještě na rovince Kemmel se vrátil zpět za něj, kde zůstal až do konce závodu.

"Samozřejmě jsem věděl, že máme výhodu ultraměkkých pneumatik proti měkkým, která potrvá pár kol a největší bude po restartu. Mohli jste vidět, že v první zatáčce jsem byl úplně za Lewisem. V takové blízkosti nebylo těžké jet za ním, jenže asi právě v tom byl problém, byl jsem až příliš blízko!" řekl Vettel, který se musel hned na začátku rovinky vystrčit vedle Hamiltona, nevyvezl se v jeho aerodynamickém vaku a nechal vyniknout vyšší maximálku stříbrného vozu.

"Jistěže, kdybych měl druhý pokus, zkusil bych to jinak. Víme, že jsou na rovinkách rychlí, stejně jako v kvalifikačním režimu, který používají na začátku závodu. Ale myslel jsem na to, jak dobrý byl jejich vůz, když jsme po startu stoupali do kopce. Takže jsem nechtěl být ani příliš daleko. Není jednoduché trefit optimální vzdálenost. Lewis před Eau Rouge na chvíli sundal nohu z plynu. Věděl, že si to díky dobré rychlosti na vrcholu může dovolit.

Celkově to byl dobrý závod, velmi zábavný. Možná to nebylo tak zábavné v televizi, protože jsme byli velmi blízko, ale nic se nestalo. Z pohledu jezdce to bylo zábavné, protože jsem čekal na jeho chybu a on doufal, že já udělám chybu a vyjedu z trati. Ale nestalo se. Myslím, že jsme jeli moc dobře.

Neměl jsem opravdovou šanci. Možná poloviční, možná čtvrtinu šance. Ale pozitivní je, že rychlost byla velmi dobrá. Ve středním sektoru bylo obtížné zůstat v závěsu, ale dařilo se nám to a v posledním a v prvním sektoru jsme se přibližovali.
"

Závod Kimiho Räikkönena se od začátku nevyvíjel tak dobře. Po startu z druhé řady zůstal za Valtterim Bottasem a tvrdý trest za nezpomalení v místě se žlutou vlajkou ho poslal na poslední bodovaná místa. Vlastními silami se dostal na páté místo a safety car mu přihrál šanci dostat se před Bottase, jenže na stupně vítězů šel Daniel Ricciardo. Fin nevidí důvod pro tak tvrdý trest, jakým je desetisekundové stání v boxech.

"Věděl jsem, že tam je žlutá vlajka, jenže ten vůz už byl přinejmenším z poloviny za bariérou. Nejel jsem rychleji, pouze jsem nesundal nohu z plynového pedálu. Podle mě nebyl důvod trestat mě. Pochopil bych, kdyby byl vůz na okraji dráhy a kolem něj pracovali lidé... Ale už se stalo. Překvapilo by mě, kdyby všichni ostatní zpomalili. Stačí, abyste na desetinu sekundy přestali tlačit na pedál, což vás opravdu nezpomalí."