Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Sauber navrhuje nový vůz téměř od nuly

Sauber navrhuje nový vůz téměř od nuly

Sauber C36 nemá cenu vylepšovat

Bývalá šéfka Sauberu toho svému nástupci Frédéricu Vasseurovi moc nezanechala. Tým používá loňské motory Ferrari, se kterým mu letos vyprší stará smlouva, a už to vypadalo, že příští rok začne spolupráci s Hondou. Monisha Kaltenbornová loni tvrdila, že kolem staré a známé pohonné jednotky se bude designérům snadněji navrhovat záď monopostu a vůz pro rok 2017 díky tomu bude konkurovat svým tradičním soupeřům, avšak po dvou třetinách sezony je v Poháru konstruktérů poslední. Vasseur začíná od píky. Dohodl pokračování spolupráce s Ferrari a tým pravděpodobně z Maranella dostane kromě pohonné jednotky a převodovky i pár další částí vozu. Zbytek bude téměř celý navržen tento rok od nuly pod dohledem nového technického ředitele Jörga Zandera.

"Je to kompletně nový vůz," řekl o právě vznikajícím C37 Vasseur. "Už ho máme v aeridynamickém tunelu a řekl bych, že odvádíme dobrou práci. S Ferrari ještě diskutujeme o parametrech spolupráce, ale myslím, že (ze starého vozu na nový) přeneseme méně než 20 procent. Současný vůz je v podstatě z roku 2016 a snažit se věci z něj využít v roce 2018... Musíme začínat od nuly. To je zároveň důvod, proč jsme vozu dali tak dlouhý čas v aerodynamickém tunelu. Bude patrné, že je to velmi odlišný vůz."

Cíl je zřejmý, Sauber se potřebuje vrátit do skupiny týmů středu pole. Od chvíle, kdy Honda vyřešila své největší problémy a McLaren začal bojovat o body, švýcarský tým zůstal na chvostu osamocený.

"Je těžké dávat si konkrétní cíle, když vše závisí i od konkurence. Návrat do středu pole nebude jednoduchý. Pravidla se teď moc nemění, takže ostatní týmy si toho do příští sezony přinesou více než my.

Pro mě je nyní největší výzvou rozšíření společnosti tak, aby se zlepšily výsledky každého oddělení. Pokud se nám to podaří, budeme postupně stoupat pořadím. Skupina před námi je velmi blízko. Chci tým vrátit do boje. Chci, abychom každý víkend bojovali s týmy, které jsou nyní ve skupině před námi.
"