Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Zavolali mi, tak jsem přijel

Zavolali mi, tak jsem přijel

Exkluzivně s Robertem Merhim o jeho pokusech ve formuli 2

Bývalý pilot F1 Roberto Merhi se v znovuobnovené F2 poprvé objevil poněkud překvapivě letos v květnu v Barceloně. Tenkrát si pro svůj debut vybral domácí stáj Campos. Ale příliš se mu nedařilo, kvalifikoval se jako patnáctý, v prvním závodě nedojel a v druhém skončil dvanáctý. Ještě překvapivější proto byl jeho návrat ve Spa, tentokrát s italským týmem Rapax, s nímž následně pokračoval i v rámci závodního víkendu na Monze. Tam jsme ho také vyzpovídali.

Proč Roberto Merhi tyto pokusy vůbec podstupuje?  K tomuto tématu však příliš sdílný nebyl. „Zavolali mi, zda chci ve Spa závodit, tak jsem přijel, stejně tak na Monzu.“ Na dotaz, zda tyto závody bere jen jako přípravu na nadcházející sezonu, odpověděl jen razantním „Ne,ne“.

U týmu Rapax už Robertovy výsledky vypadají lépe než u Camposu. Ve Spa dokázal sedmým a šestým místem bodovat, v Monze přidal další body za páté místo. A jak je on sám spokojen? „Jsem šťastný, jelikož je vždy velmi náročné vrátit se na vrchol. Myslím, že jsme dosud dosáhli dobrých výsledků a v závodech jsme dokázali bodovat. Máme jen půlhodinu tréninku, pak kvalifikaci a pak už závodíme, všechno jde velmi rychle. Takže páté místo z Monzy je pro nás silný výsledek. S rychlostí vozu jsem spokojený.“

Myslí si Roberto, že jeho aktuální lepší výsledky jsou dány tím, že mu Campos  nebyl schopen poskytnout dostatečně rychlý vůz?   „Myslím, že Rapax odvádí velmi dobrou práci a má kvalitní auto. S Camposem jsem měl smůlu, co se týká časů v kvalifikaci. V posledním sektoru v Barceloně jsem se dostal do provozu, jinak jsem ale stíhal. Závod byl pak mnohem jednodušší. Je těžké to takto hodnotit. Rapax je velmi dobrý, s nimi jsem šťastný, ale myslím, že Campos má také potenciál.“

A jak bylo pro Roberta obtížné usednout do doposud neznámého vozu F2?  Nebo pilot, který už jezdil formuli 1, zvládne juniorské série bez větších potíží?   „Řídit vůz F2 je náročné, protože na některých tratích dosahuje stejné rychlosti jako můj někdejší monopost F1 Manor. Dokud jsem nepřišel do F2, jezdil jsem v Le Mans prototypy, a to je velký rozdíl. Musíte si na všechno zvyknout, což je náročné, ale se svou rychlostí jsem skutečně spokojený."